Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs în această noapte în România, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Cutremurul a avut loc în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la o adâncime de 200 de kilometri, informează Mediafax.
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a transmis iniţial că magnitudinea cutremurului produs în România a fost de 5,6 pe scara Richter, indicând ca zonă de producere judeţul Covasna.
Ulterior, datele au fost revizuite, magnitudinea fiind stabilită la 5,8 pe scara Richter, seismul producându-se de fapt loc în judeţul Buzău. Cutremurul s-a produs la ora 03.38, la o adâncime de 151 de kilometri, în apropierea oraşelor: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km), potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul a fost resimţit puternic în Capitală. Până la acest seism, cel mai puternic cutremur din acest an avusese loc în 25 aprilie, cu o magnitudine de 4,6 pe scara Richter, tot în zona seismică Vrancea, în judeţul Buzău, la adâncimea de 145 de kilometri.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov transmite că în prima jumătate de oră după producerea seismului de 5,8 pe scara Richter în judeţul Buzău, au fost înregistrate 15 apeluri la 112 pentru atacuri de panică sau lipotimii.
„În prima jumătate de oră, în jur de 15 solicitări pentru lipotimii sau atac de panică. Cazurile sunt în desfăşurare, au plecat echipe de intervenţie imediat când s-au primit solicitările. Din fericire, la acel moment, nu erau cazuri în aşteptare astfel că solicitările acestea au primit imediat o resursă”, a declarat pentru MEDIAFAX Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti -Ilfov transmite, duminică dimineaţă, că în urma cutremurului cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter produs în zona seismică Vrancea, nu au fost înregistrate până acum pagube.
Conform procedurii, autospecialele de pompieri din fiecare subunitate ISU B-IF efectueaza recunoaştere în teren. Nu sunt înregistrate pagube până în acest moment, arată ISU.