Cutremur în industria AI din SUA. Sam Altman, directorul general al OpenAI, compania care deține ChatGPT, a fost concediat

Consiliul de administrație al companiei din spatele ChatGPT l-a concediat vineri pe CEO-ul OpenAI, Sam Altman, considerat de mulți ca fiind figura reprezentativă a inteligenței artificiale generative, trimițând unde de șoc în industria tehnologiei, transmite Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 18 nov. 2023, 12:41
Cutremur în industria AI din SUA. Sam Altman, directorul general al OpenAI, compania care deține ChatGPT, a fost concediat

Mira Murati, Chief Technology Officer al OpenAI, va ocupa funcția de CEO interimar, a anunțat compania, care a precizat că începe recrutarea unui nou CEO.

„Plecarea lui Altman urmează unei analize realizate către consiliu, care a concluzionat că el nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale, împiedicând capacitatea acestuia consiliului de a-și exercita responsabilitățile”, a declarat compania OpenAI pe blog său oficial fără a adăuga mai multe detalii.

Greg Brockman, președintele și co-fondatorul OpenAI, care a demisionat din funcția de președinte al consiliului de administrație ca parte a reorganizarii conducerii companiei, a decis să părăsească de tot firma. El a făcut acest anunț pe platforma X. „Pe baza știrilor de astăzi, am demisionat”, a scris el, citat de Reuters.

Aceste plecări i-au luat prin surprindere pe mulți angajați care au aflat de schimbarea bruscă a managementului dintr-un mesaj intern și de pe blogul public al companiei. A fost o surpriză și pentru Altman și Brockman, care au aflat decizia consiliului la câteva minute de la anunț, a spus Brockman.

„Și noi încă încercăm să ne dăm seama exact ce s-a întâmplat”, a postat Brockman pe X, fosta Twitter, adăugând: „Vom fi bine. Lucruri mai mari vor veni în curând”.

Consiliul de administrație, compus acum din patru persoane, este format din trei directori independenți care nu dețin capitaluri proprii în OpenAI și cercetătorul șef Ilya Sutskever. Organizația nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la afirmațiile lui Brockman.

Susținut de miliarde de dolari de la Microsoft (MSFT.O), care nu are un loc în consiliul de conducere în organizația non-profit care guvernează startup-ul, OpenAI a declanșat nebunia generativă a inteligenței artificiale în noiembrie anul trecut, lansând ChatGPT. Chatbot-ul a devenit una dintre aplicațiile software cu cea mai rapidă creștere din lume.

Instruit pe o mulțime de date, inteligența artificială generativă poate crea conținut asemănător omului, ajutând utilizatorii să întocmească lucrări, să finalizeze teme de știință și chiar să scrie romane întregi. După lansarea ChatGPT, autoritățile de reglementare s-au străduit să ajungă din urmă acest salt tehnologic: Uniunea Europeană și-a revizuit Actul AI, iar SUA au început eforturile de reglementare a AI.

Altman, care a condus compania Y Combinator, este un antreprenor și investitor în serie. El a fost considerat fața OpenAI și a tehnologiei AI generative.

Altman a postat pe X la scurt timp după ce OpenAI a publicat demiterea sa pe blog: „Mi-a plăcut timpul petrecut la openai. A fost o experiență care m-a transformat pe mine personal și sper că lumea un pic. Mai ales mi-a plăcut să lucrez cu oameni atât de talentați. Voi avea mai multe de spu. despre ce urmează mai târziu.”

Altman nu a răspuns solicitărilor de comentarii formulate de Reuters.

Murati, care a lucrat pentru Tesla, s-a alăturat OpenAI în 2018 și mai târziu a devenit director de tehnologie. Ea a supravegheat lansările de produse, inclusiv cea a ChatGPT.

La o întâlnire de urgență, vineri după-amiază, care a avut loc după anunțul îndepărtării lui Altman, Murati a căutat să calmeze angajații și a spus că parteneriatul OpenAI cu Microsoft este stabil, iar directorii care susțin proiectul, inclusiv CEO-ul Microsoft Satya Nadella, continuă să-și exprime încrederea în startup, a declarat o sursă pentru Reuters.

„Microsoft rămâne angajat față de Mira și echipa lor, în timp ce aducem această nouă eră a AI clienților noștri”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al producătorului de software pentru Reuters.

Într-o declarație publicată pe site-ul Microsoft, Nadella a spus: „Avem un acord pe termen lung cu OpenAI… Împreună, vom continua să oferim lumii beneficiile semnificative ale acestei tehnologii”.

Sursa foto: Flickr

 

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...