De asemenea, în seism au fost rănite 1.204 peroane, „dintre care 721 sunt într-o stare critică”, a adăugat ministerul într-un comunicat.
Update 2: Potrivit unui nou bilanţ făcut public sâmbătă de Ministerul marocan de Interne, numărul persoanelor decedate în urma puternicului cutremur în noaptea de vineri spre sâmbătă a ajuns la 820.
Update 1: Cel puţin 632 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un puternic seism care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând pagube enorme şi semănând panică la Marrakech, celebră destinaţie turistică, şi în mai multe alte oraşe, potrivit unui nou bilanţ oficial, citat de AFP, relatează Agerpres.
Seismul a provocat moartea a 632 de persoane, potrivit Ministerului de Interne. Un bilanţ precedent consemna 296 de morţi.
Potrivit aceleiaşi surse, 329 de persoane au fost rănite, dintre care 51 se află în stare gravă.
Conform media marocane, acesta este unul dintre cele puternice seisme care au lovit regatul până acum.
Potrivit imaginilor difuzate de media şi de reţelele de socializare, precum şi martorilor, seismul a provocat importante daune în mai multe oraşe ale ţării.
Unele imagini arată o parte a unui minaret care s-a prăbuşit în celebra piaţă Jemaa el-Fna, în centrul Marrakechului, făcând doi răniţi.
Sute de persoane se îndreptau spre această piaţă emblematică a oraşului pentru a petrece acolo noaptea de teama replicilor. Unele aveau asupra lor cuverturi pentru a le aşterne pe jos, altele dormeau direct pe pământ, a relatat o corespondentă AFP.
În afară de Marrakech, cutremurul a fost resimţit la Rabat, Casablanca, Agadir şi Essaouira, semănând panică în rândul populaţiei. Numeroase persoane au ieşit pe străzi în aceste oraşe, temându-se de prăbuşirea locuinţelor lor, potrivit imaginilor difuzate pe reţelele de socializare.
Centrul regional de transfuzie sanguină din Marrakech a lansat un apel către locuitori să se prezinte sâmbătă în sediile sale pentru a dona sânge răniţilor.
Premierul indian Narendra Modi, gazda summitului G20 reunit în acest weekend la New Delhi, a adresat condoleanţele sale rudelor victimelor puternicului cutremur, declarându-se într-un mesaj pe X (fostul Twitter) „extrem de afectat de pierderile de vieţi”.
Cancelarul german Olaf Scholz a adresat şi el un mesaj de condoleanţe după acest cutremur „devastator”, evocând „ştiri teribile venind din Maroc”.
La 24 februarie 2004, un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, zguduise provincia Al Hoceina, situată la 400 km nord-est de Rabat, făcând 628 de morţi şi provocând importante daune materiale.
La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus localitatea Agadir, situat pe coasta vestică a ţării, făcând peste 12.000 de morţi, adică o treime din populaţia oraşului.
Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,8 a afectat centrul Marocului, potrivir agențiilor internaționake de presă. Aproape 300 de persoane au murit, potrivit unui bilanț provizoriu al autorităților.
Epicentrul a fost la 71 km sud-vest de Marrakech, la o adâncime de 18,5 km, conform US Geological Survey (USGS). Cutremurul a avut loc la ora locală 23:11 (22:11 GMT).
Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat, la rândul său, că seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter şi că epicentrul său a fost situat în provincia Al-Haouz, transmite AFP, citată de Agerpres.
Cel puţin 296 de persoane au fost ucise, iar alte 153 au fost rănite, a informat sâmbătă seară televiziunea de stat din Maroc, citată de CNN, care cita date de la Ministerul de Interne, instituție care a avertizat că numărul victimelor ar putea crește.
„Conform unui bilanţ provizoriu, acest cutremur a dus la moartea a 296 de persoane în provinciile şi comunele al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua şi Taroudant”, a indicat ministerul în comunicatul de presă transmis.
Potrivit aceleiaşi surse, 153 de persoane au fost rănite şi internate în spital.
Mai multe clădiri s-au prăbuşit în apropierea epicentrului, iar cutremurul a fost resimţit puternic şi în capitala Rabat.