O Dacia Duster de 1,4, cu şoferul având o clasă de Bonus malus 6 are costul poliţei RCA pe 6 luni cuprins între 252,00 şi 536,06 de lei, în timp ce, aceeaşi are un RCA pe 12 luni de 450,00 – 650,58, în funcţie de emitentul poliţei. Aceeaşi maşină, în urmă cu patru luni, avea costul cuprins între 904 şi 1.008 lei pentru poliţa pe un an de zile.
Un Opel Astra, de 1,6 cu categoria de Bonus Malus 1 are acum costul poliţei RCA cuprins între 254,96 şi 671,65 lei pentru şase luni şi între 509,91 şi 685,00 lei pentru 12 luni. O maşină similară, cu aceeaşi clasă de bonus avea acum patru lumi costurile cuprinse între 438 lei şi 645 lei pentru un RCA pe 12 luni. Pentru un Volkswagen Passat, de 1,8 cu clasa de Bonus Malus B 8, costul poliţei RCA este cuprins între 135,14 şi 519,31 lei pentru un RCA la 6 luni şi între 252,07 şi 412,00 lei pentru 12 luni. Pentru acelaşi tip de autoturism, costul poliţei RCA era cuprins între 618 şi 873 de lei pentru 12 luni.
Pe medie, avem o scădere de până la 20% pe majoritatea segmentelor de poliţe RCA. Aşa cum explică jucătorii din piaţa asigurărilor, scăderile sunt generate în principal de perioada de sfârşit de an, „cea în care majoritatea companiilor îşi împlinesc sau depăşesc targetul de vânzări în funcţie de cum au prognozat la început de an. Perioada Sărbătorilor şi, în special luna decembrie, ca şi iunie, rămân nişte perioade în care tarifele RCA scad. Cel puţin pe termen scurt!”, spune unul dintre actorii din piaţă.
City şi Euroins dezinteresate de compensarea directă
Dacă vrei ca dauna maşinii să îţi fie reparată pe propria poliţă RCA şi nu pe cea a vinovatului poţi opta pentru acest lucru în momentul încheierii poliţei. Bineînţeles, contra cost. Acesta diferă de la companie la companie şi de la un tip de maşină la altul. Astfel, comisionul de decontare directă aferent unei poliţe RCA pe 6 luni pentru o Dacia Duster variază între 24 şi 213 lei, în funcţie de societatea la care închei asigurarea. Pentru un Volkswagen Passat tariful de decontare directă la RCA pe 6 luni diferă de la 22,5 la 213 lei. Pentru 12 luni, tariful de compensare directă se situează între 45 de lei şi 213 lei.
De remarcat este faptul că, în cazul City Insurance nu există o preocupare deosebită pentru a prezenta şi acest nou serviciu. De asemenea, la unele firme de asigurări costul decontării directe poate fi aproape prohibitiv, apropiat de costul poliţei RCA, ceea ce indică faptul că nu toţi asigurătorii sunt încântaţi de acest nou serviciu. De exemplu, Euroins oferă tarif de decontare directă pe 12 luni pentru un Volkswagen Passat (în condiţiile descrise mai sus) de 213 lei, în condiţiile în care RCA pe aceeaşi maşină şi pe aceeaşi perioadă de timp costă 252,07 lei.
Tariful de decontare directă se plăteşte separat nefiind inclus în cuantumul primei de asigurare. După cum declară brokeri de asigurări din piaţa auto şi chiar CEO Allianz Ţiriac, Virgil Şoncutean, cererea de serviciu de decontare directă există, dar la un nivel redus, iar deocamdată nu s-a cerut nici o despăgubire pe această speţă. Brokerii de asigurări merg mai departe şi spun că nu a existat cerere prea mare de decontare directă deorece acest nou serviciu este perceput ca unul premium, clientul care plăteşte şi tariful de decontare directă fiind considerat un client fidel al respective companii de asigurări, un client care trebuie tratat ca atare: fără cozi, fără prea multă documentaţie după care să alerge. Cu alte cuvinte un serviciu de lux pentru posesorii de poliţe RCA.
Potrivit Legii nr. 132/2017, noul cadru legal al RCA-urilor, serviciul de decontare directă e opțional pentru cel care-și face asigurarea RCA, însă asigurătorii trebuie să-l aibă în ofertele proprii, pentru a le permite celor interesați să-l cumpere, dacă vor. „Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA sau către propriul asigurător RCA în cazul decontării directe, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA sau către BAAR, în cazul producerii unui risc acoperit de acesta în condițiile prevăzute de prezenta lege. Persoana prejudiciată are dreptul, direct sau prin mandatari, să înainteze cererea de despăgubire către asigurătorul RCA sau către propriul asigurător RCA în cazul decontării directe, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA, sau către BAAR, în cazul producerii unui risc acoperit de acesta în condițiile prevăzute de prezenta lege”, scrie în legea.