Dacă îţi jefuieşte cineva firma, şi nu ai analiză de risc, statul îţi dă amendă între 2.000 şi 50.000 de lei

Economica.net
13 02. 2018
retail_camera_63167000

Un cabinet stomatologic din Bucureşti a fost spart acum câteva zile. Atunci când proprietarii au descoperit, au evaluat bunurile din cabinet. Hoţii nu au furat nimic, pentru că s-a întâmplat să nu aibă ce. S-au gândit, însă, că pot ajuta la prinderea individului care a dat spargerea, aşa că au anunţat Poliţia. În fond, aveau un contract cu o firmă de securitate, care instalase camere video în cabinet, aşa că au putut oferi imaginea clară a hoţului, surprins chiar din faţă de camere. Reacţia Poliţiei o puteţi citi din comentariul unuia dintre cei doi soţi care au cabinetul:

 

 

Într-adevăr, un act normativ a cărui aplicare a fost „plimbată” de toate guvernele, care trebuia să intre în vigoare din 2015, apoi 2016, apoi iulie 2017 şi, în sfârşit, a fost amânată până la 1 iulie 2018, spune că firmele trebuie să facă o „analiză de risc la securitate fizică”, în caz contrar fiind pasibile de amenzi cuprinse între 2.000 de lei şi 50.000 de lei. Amânarea se referă doar la firmele înfiinţate înainte de iunie 2012, celelalte fiind, oricum, obligate să facă această analiză.

„Nu m-a deranjat faptul că mi-au dat amendă, că mi-ar fi putut da amendă dacă veneau într-un control. Însă aşa, în acest context, mi se pare penibil. Ni se spune că e treaba noastră să cunoaştem legile, dar la ce debandadă este… se dau legi zilnic, se schimbă, se abrogă, noi suntem medici stomatologi, nu avem timp de stat cu Monitorul Oficial în braţe. Aveam deja un contract cu o firmă de securitate, cei care au pus camerele, dar dânşii nu ne-au spus nimic în legătură cu această prevedere”, a declarat Ruxandra Zogorean, contactată de ECONOMICA.NET.

Medicul stomatolog a mai precizat că din cabinet nu s-a furat nimic, dar că i se pare ciudat că în procesul verbal încheiat când a venit Poliţia, şi trimis la cabinetul din Braşov (cei doi soţi deţin un cabinet în Bucureşti şi unul în Braşov), scria că au la dispoziţie 30 de zile pentru a remedia această situaţie (pentru a efectua analiza de risc). Şi totuşi, imediat după, a sosit amenda de 10.000 de lei.

„Nouă nu ne-au furat nimic din cabinet, nu am avut laptopuri sau bani, televizoarele erau foarte mici şi nu au fost tentaţi. Dar este o senzaţie atât de rea să vezi asta, te gândeşti că poate data viitoare intră într-un apartament şi dă în cap unui om, şi apoi te gândeşti uite, mă, puteai da o imagine cu faţa aceluia şi nu ai făcut-o. Noi de asta am denunţat şi am anunţat la Poliţie, ne-am gândit că putem ajuta alţi oameni în viitor. Am fost şocaţi de reacţia Poliţiei, soţul meu a fost şi a încercat să vorbească cu cel care ne-a dat amenda, dar nu-l interesa nimic. Fuma, a spus că nu ne poate primi în niciun birou, pentru că dânsul nu are birou, era foarte flegmatic şi dezinteresat, a spus că el n-are ce să facă şi să contestăm dacă vrem. Cred că şi hoţii ştiu că nu li se poate întâmpla nimic, că este atâta haos legislativ în România”, ne-a mai declarat Ruxandra Zogorean.

Mai multe despre ce spune legea, care sunt obligaţiile patronilor şi care sunt amenzile pentru nerespectarea acestora puteţi citi în actul normativ.