Băncile româneşti cad cu solvabilitatea la 5%, dacă marchează pierderile pe neperformante
Explozia necontrolată a creditului din perioada 2004-2008, curmată de recesiunea severă din 2009 şi 2010 a făcut ca portofoliile băncilor din România să arate tot mai rău.
Rata creditelor neperformante (credite întârziate la plată mai mult de 90 de zile/total credite şi dobânzi) s-a dublat în ultimii doi ani, de la 7,89% la sfârşitul lui 2009 la 14,39% în noiembrie 2011.
Băncile au încercat să amâne pornirea procedurilor judiciare pentru recuperarea creanţelor şi au apelat la rescadenţări şi reeşalonări repetate. Multe dintre aceste credite nu vor mai putea fi recuperate şi unele bănci au preferat să le scoată în afara bilanţurilor (de ex. prin externalizări către firme de recuperare creanţe). Solvabilitatea băncilor din România a scăzut de la 15% la sfârşitul lui 2010 la 13,4% în septembrie 2011, pe măsură ce băncile au pierdut tot mai mulţi bani, în ciuda infuziilor de capital de la acţionari, în mare parte străini. Pe total sistem, pierderea netă a fost de 957,5 milioane de lei în luna octombrie 2011, în creştere de la 766,4 milioane de lei în septembrie.
Analiştii UniCredit estimează că acceptarea pierderilor pe neperformante şi executarea provizioanelor ar aduce indicatorul de solvabilitate la 5%, cu mult sub limita oficială de 8% şi cea neoficială de 10%. Cel mai probabil, în această situaţie, Banca Naţională ar cere acţionarilor să vină cu bani de acasă pentru consolidarea capitalurilor.
România stă cel mai prost la acest capitol dintre ţările analizate de UniCredit, fiind urmată de Letonia şi Ungaria.
Cele mai multe neperformante vin din zona creditelor de consum, sunt mai multe pe lei decât pe valută, în timp ce în rândul firmelor, IMM-urile sunt mai rău-platnice decât firmele mari.
Mişcările bruşte ale cursului de schimb şi creşterea dobânzilor fac ca şocul să se simtă timp de 12 luni în rata creditelor neperformante la euro şi timp de cinci luni pentru creditele în lei, spune Dan Bucşa, economist şef UniCredit Ţiriac Bank.
Banca estimează că rata creditelor neperformante va scădea la 13,4% la sfârşitul anului, în timp ce solvabilitatea sistemului se va reduce la 12,6%, totul pe fondul unei creşteri economice de 1,4% şi a unei scăderi a riscului de credit.
Sursa grafice: UniCredit