‘Când aderăm la euro am aflat, este o decizie politică. Din momentul în care decizia a fost luată, însă, dimensiunea politică dispare. Pentru că, dacă stabilirea unui calendar este o decizie a reprezentanţilor, îndeplinirea condiţiilor privind competitivitatea, convergenţa reală a economiei româneşti, capacitatea noastră de a trăi acolo, de a produce şi de a consuma acolo, fără a diverge de modelul pozitiv european presupune să ne creştem competitivitatea’, a explicat Bogdan Olteanu.
Viceguvernatorul BNR a detaliat provocările cu care se confruntă România în demersul de aderare la zona euro. El a spus că reformele structurale, în special cea legată de instituţiile la care statul este acţionar, necesită încă atenţie din partea statului. De asemenea, Olteanu a amintit problema legată de reforma imigraţiei, în contextul în care România are o societate care îmbătrâneşte.
‘Dacă noi şi cei care vin după noi nu ne decidem să facem mai mulţi copii, cum s-au decis francezii, va trebui să ne decidem să invităm alţi oameni să muncească în ţara noastră aşa cum s-au decis germanii. Este o realitate pe care trebuie să o asimilăm, social, cultural şi apoi instituţional, dar este o realitate pe care trebuie să o pregătim de acum pentru că altfel riscăm să ne trezim destul de târziu şi într-un moment în care se transformă dintr-o nevoie economică şi socială într-o nevoie instituţională, într-o presiune bugetară, într-un dezechilibru între generaţii ş.a.m.d.’, a punctat viceguvernatorul BNR.
În plus, Olteanu susţine că trebuie să reformăm structura ocupării populaţiei, astfel încât cei din mediul rural să se angajeze în mediul urban în industrie sau servicii. De asemenea, este necesară dezvoltarea infrastructurii, în special trecerea peste munţi, şi reforma educaţiei pentru a oferi forţă de muncă atractiv calificată.
În privinţa finanţării economiei, oficialul BNR a amintit faptul că firmele din România sunt subcapitalizate, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru finanţarea bancară dar o oportunitate majoră pentru celelalte mecanisme de finanţare.
Potrivit lui Bogdan Olteanu, procesul de dezintermediere probabil va continua, dar criza din regiune pe termen mediu, mai degrabă va atrage investiţii în România, decât să le îndepărteze. Mai mult, intrarea României în Autoritatea Bancară Europeană va genera reducerea dezintermedierii.