Creşterea taxării de la noi, coroborată cu deprecierea leului faţă de euro,dar şi cu stabilitatea levei bulgăreşti (Bulgaria are Consiliu Monetar, ceea ce înseamnă, printre multe altele, inclusiv curs valutar fix) duce la economii din ce în ce mai importante pentru românii care alimentează la vecinii noştri de la sud de Dunăre.
Astfel, la data de 7 mai, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană, un litru de motorină costa, la noi, în medie, 5,6 lei. În Bulgaria, la aceeaşi dată şi potrivit aceleiaşi surse, motorina costa, în medie, 2,10 leva. La acea dată, cursul comunicat de BNR era de 2,38 lei pentru o leva. Aşadar, la cursul BNR, un litru de motorină în Bulgaria costa 5 lei. Economia este aşadar de 60 de bani pe litru (potenţată totuşi de faptul că nu veţi plăti în staţii la cursul BNR). Păstrând totuşi această cifră, rezultă că, la un plin de 50 de litri, aţi face o economie de 30 de lei.
Pe 7 mai, benzina costa la noi 5.50 lei, iar în Bulgaria tot 2,10 leva, adică 5 lei. Deci, în aceleaşi condiţii, la un plin similar faceţi o economie de 25 de lei.
De mai multă vreme, preţurile la carburanţi din Bulgaria sunt mai mici decât cele din România, dar diferenţele au devenit din ce în ce mai mari, în special din cauza creşterii accizelor din România şi, din acest motiv, devine din ce în ce mai “atrăgător” să faci plinul în ţara vecină, dacă ai de făcut drumuri acolo.
În data de 11 septembrie 2017, (ultima centralizare Oil Bulletin înainte de creşterea accizelor), un litru de motorină costa la noi în medie 4,65 lei, iar în Bulgaria 1,94 leva, adică, la cursul din acea zi, 4,56 lei. Deci era o diferenţă de doar 9 bani pe litru. La benzină, preţul era la noi 4,68 lei litrul, iar în Bulgaria 1,98 leva, adică 4,65 lei litrul, adică doar 3 bani pe litru diferenţă.
De reţinut că două dintre marile lanţuri de benzinării din Bulgaria sunt deţinut de companii din România, deci dacă veţi alimenta la OMV (operată de OMV Petrom) şi la Rompetrol, veţi găsi, în general, carburanţi de aceeaşi calitate ca în România, fiind produşi la rafinăriile Petrobrazi şi Petromidia.