Performanţele Renault, al doilea mare producător auto din Franţa, au fost în mare parte alimentate de Dacia, ale cărei livrări pe plan mondial au crescut cu aproape o cincime, în timp ce vânzările brandului Renault au urcat cu doar 0,4%.
Compania franceză a anunţat marţi că livrările de maşini şi camioane uşoare au urcat la 2,63 milioane în 2013. Avansul s-a datorat brandului low-cost Dacia şi lansării de noi modele Renault, ceea ce a ajutat compania franceză să depăşească situaţia dificilă din Europa şi să-şi majoreze cota de piaţă în Rusia şi pe pieţele emergente.
Directorul de vânzări al Renault, Jerome Stoll, a estimat că piaţa auto europeană se va redresa anul acesta, înregistrând o creştere de 1%, după şase ani de declin, în timp ce piaţa auto globală ar urma să înregistreze o creştere cu 2% în 2014.
‘Într-un context mai favorabil, confirmăm strategia noastră profitabilă de creştere prin continuarea redresării în Europa şi prin majorarea vânzărilor pe plan mondial’, a afirmat Stoll.
Vânzările grupului Renault în Europa au urcat anul trecut cu 2,4%, în Rusia cu 10,7%, unde cel mai popular SUV a fost Dacia Duster. Dacia a înregistrat rezultate foarte bune şi pe pieţele Euromed, ce includ ţări ca Turcia, România şi Maroc, unde Renault a deschis recent fabrica din Tangiers. În regiune, vânzările grupului Renault au crescut cu 7,8%, la 388.922 vehicule.
Vânzările Dacia au crescut la nivel mondial cu 19,3%, în 2013, în comparaţie cu anul precedent, ajungând la aproape 430.000 de unităţi. Vânzările Dacia provin din comercializarea mai multor tipuri de modele, Sandero devenind cea mai vândută marcă a constructorului, cu 150.591 de unităţi.
Compania Dacia de la Mioveni /sudul României/ a fost preluată de Renault în anul 1999. Până în prezent, a lansat şapte modele sub marca Dacia, respectiv Dacia Logan, Dacia Logan MCV, Dacia VAN, Dacia Logan Pick-Up, Dacia Sandero, Dacia Sandero Stepway şi Dacia Duster.