Dacia a vândut la nivel mondial 345.432 vehicule în prima jumătate a lui 2023. Toate modelele au înregistrat creșteri

Marca românească Dacia, parte a grupului Renault, a vândut 345.432 vehicule în primul semestru al anului 2023, în creștere cu peste 24% față de perioada similară a anului trecut.
Robert Stan - mar, 18 iul. 2023, 12:28
Dacia a vândut la nivel mondial 345.432 vehicule în prima jumătate a lui 2023. Toate modelele au înregistrat creșteri

Într-o conferință de presă susținută astăzi, Xavier Martinet, directorul global pentru vânzări, marketing și operațiuni al Dacia a anunțat că marca a livrat clienților în prima jumătate a acestui an 345.432 de vehicule, cu 24,2% mai multe decât în perioada ianuarie – iunie 2022.

Din acest total, vedetele au fost Sandero, Duster, Spring și Jogger, toate înregistrând creșteri importante. Mai exact, vânzările Dacia Sandero s-au majorat față de anul trecut cu 24%, cele ale Duster cu 13%, ale Spring cu 38%, iar ale Jogger cu 130%.

Vânzările modelului Dacia Sandero s-au ridicat la 138.978 unități. Modelul se menține pe locul întâi în clasamentul celor mai vândute modele către persoane fizice din Europa, poziție pe care o deține fără întrerupere din anul 2017.

Cu 111.891 unități vândute, Dacia Duster rămâne în Top 3 al celor mai vândute modele SUV pe segmentul de retail din Europa, în timp ce Jogger a înregistrat 50.569 de noi clienți în primul semestru, depășind astfel pragul de 100.000 de unități vândute de la lansare. Versiunea cu motorizare hibridă reprezintă deja mai mult de un sfert din comenzi.

Vânzările modelului Dacia Spring au urcat la 27.438 unități, modelul electric al mărcii menținându-se astfel în Top 3 al celor mai vândute vehicule electrice pe segmentul de retail din Europa.

Pe piața din România, Dacia a vândut 24.733 vehicule, în creștere cu 51% față de rezultatul înregistrat în primul semestru al anului 2022. Cota de piață a mărcii în segmentul autoturismelor (VP) ajunge la 33,4%, cu 5,7 puncte procentuale mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Mai mult decât atât, Top 5 al celor mai vândute vehicule de persoane pe piața din România este ocupat integral de modele ale mărcii.

Conform Dacia, cel mai vândut model al său în România a fost Logan – 7.707 unități, urmat de Duster – 5.807 unități, Sandero – 5.472 unități, Spring – 3.266 unități și Jogger – 2.336 unități. Dacia domină totodată detașat vânzările pe piața de retail, cu o cotă record de 40,8%. Practic, din 10 clienți persoane fizice din România care au achiziționat un vehicul nou în primul semestru, patru au ales un model Dacia.

Dacia a înregistrat în primul semestru al anului 2023 o creștere cu 29,5% a vânzărilor sale pe piața vehiculelor de persoane din Europa. Această evoluție, superioară creșterii generale a pieței (17,5%), a dus la majorarea cotei de piață a mărcii până la 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale mai mult față de perioada similară a anului trecut.

Pentru prima dată Dacia a urcat pe poziția a doua în clasamentul celor mai vândute mărci către persoane fizice din Europa, cu o cotă de 8,4%. (Pe ansamblul anului 2022, Dacia atinsese o cotă de piață de 7,6% în segmentul de retail).

În Franța, Dacia a vândut în primul semestru 81.415 vehicule (VP+VU), în creștere cu 25% față de perioada similară din 2022. Cu o cotă de piață de 9,1% (în creștere cu 0,7 puncte procentuale față de anul precedent), Dacia își consolidează poziția a treia pe piața vehiculelor de persoane (VP) din Franța.

În segmentul de retail (vânzări către persoane fizice), Dacia ocupă locul 1, cu o cotă de 16,3%. Practic, 1 din 6 clienți persoane fizice din Franța a achiziționat în primul semestru un model Dacia. Topul celor mai vândute 10 modele pe piața de retail din Franța cuprinde 4 modele Dacia: Sandero – locul 1, Duster – locul 4, Spring – locul 6, Jogger – locul 10.

În Italia, Dacia a vândut în primul semestru 47.798 vehicule (VP+VU), în creștere cu 26% față de primele 6 luni ale anului 2022. Cota de piață a mărcii pe piața VP crește cu 0,1 puncte procentuale, până la 5,6%. În segmentul de retail, Dacia urcă în premieră pe locul 1 pe piața italiană, cu o cotă de 9,7%. Sandero este cel mai vândut model către clienții persoane fizice din Italia.

În Germania, Dacia a înregistrat o creștere de 41% a vânzărilor față de primul semestru al anului 2022. Cu 34.862 unități vândute (VP+VU), cota de piață a mărcii ajunge la 2,5%, în creștere cu 0,5 puncte procentuale. În segmentul de retail, Dacia ajunge la o cotă de 5,7% și urcă, pentru prima oară în istoria sa, pe locul al 3-lea pe piața germană. Nu mai puțin de 3 modele Dacia se situează în Top 10 al celor mai vândute autoturisme către clienți persoane fizice din Germania : Sandero – locul 3, Duster – locul 4 și Jogger – locul 10.

Spania a înregistrat de asemenea o creștere puternică a vânzărilor Dacia (+40%), până la 24.816 unități (VP+VU). Cota de piață (VP) ajunge la 4,9%, în creștere cu 0,6 puncte procentuale. Sandero este cel mai vândut model pe piața spaniolă în primul semestru al anului 2023.
În segmentul de retail, Dacia ocupă locul 4 , cu o cotă de 9,1%.

În acest context, Xavier Martinet, directorul global pentru vânzări, marketing și operațiuni al Dacia a declarat că, deși se observă o scădere a numărului de comenzi, vizibilă la toate mărcile de volum de pe piața europeană, „nu există planuri pentru o scădere a prețurilor. Avem deja prețuri foarte competitive, cel mai bun raport dotări / preț din piață. Pentru că acesta este ADN-ul Dacia de 20 de ani. Prețul mediu al mașinilor Dacia este de 17.500 de euro. Asta în timp ce unele vehicule de pe piață costă peste 35.000 de euro. Asta arată diferența majoră dintre prețurile Dacia și cele ale altor mărci. Jucăm un rol major în a facilita accesul la mobilitate și vom continua să facem asta”.

Citește și:
– Dacia prelungește cu trei ani parteneriatul cu UTMB World Series

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan vrea impozite mărite în București dacă le încasează Primăria Generală
Nicușor Dan vrea impozite mărite în București dacă le încasează Primăria Generală
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că doreşte să se majoreze taxele şi impozitele locale din Bucureşti, însă numai dacă le ia Municipalitatea pentru a face investiţii,......
Stellantis, cu acțiuni în scădere cu 40%, vrea să acomodeze modele clasice și electrice pe aceeași platformă
Stellantis, cu acțiuni în scădere cu 40%, vrea să acomodeze modele clasice și electrice pe aceeași platformă
Stellantis a anunțat marți că va implementa un nou sistem de vehicule care va sprijini asamblarea modelelor pe benzină, ...
Investiții românești de 650 de milioane de lei în două fabrici de ulei, în Constanța și Gorj. Doi producători de cereale au luat ajutoare de stat pentru a începe procesarea
Investiții românești de 650 de milioane de lei în două fabrici de ulei, în Constanța și Gorj. Doi producători de ...
Doi antreprenori români, constănțeanul Costea Dincă și Iancu Victor din Mizil, ambii cu afaceri în zona producției ...
Șeful Poștei Române către mediul de afaceri: Dacă noi la Poștă nu ne plângem de creșterea salariului minim, nimeni nu are dreptul să se plângă. Fii creativ, poți să aduci bani din afara României
Șeful Poștei Române către mediul de afaceri: Dacă noi la Poștă nu ne plângem de creșterea salariului minim, nimeni ...
Directorul Poștei Române, Valentin Ștefan, și-a exprimat optimismul față de viitorul companiei și al economiei. Acesta ...