Dacia africană: peste un milion de maşini produse la uzina din Maroc
Volumul producţiei se situează încă mult sub cel al uzinei Dacia de la Mioveni, de 3,5 milioane de autovehicule după lansarea modelului Logan în 2004, însă a fost atins în doar cinci ani.
Maşina cu numărul un milion, o Dacia Lodgy diesel, a ieşit de pe liniile de fabricaţie pe 10 iulie şi a fost trimisă către un client din Turcia. La evenimentele organizate pentru marcarea momentului au fost invitaţi reprezentanţi ai presei din Maroc şi din mai multe ţări europene, inclusiv România, care au putut vizita uzina de la Tanger.
Marc Nassif, directorul general al Grupului Renault Maroc, a subliniat faptul că uzina de la Tanger, ridicată ‘de la zero’ şi pusă în funcţiune în 2012, a ajuns la pragul de un milion de automobile într-un interval de timp relativ scurt.
‘Sărbătorim astăzi un eveniment important, care a sudat echipa uzinei, automobilul cu numărul un milion produs la Tanger. Este cu atât mai important cu cât se întâmplă după doar cinci ani. (…) Marocul joacă acum un rol cheie în cadrul Renault (…), 10% din numărul total de vehicule vândute de Renault în lume sunt produse în Maroc’, a declarat Marc Nassif, în cadrul unei conferinţe de presă.
Moulay Hafid Elalamy, ministrul marocan al Industriei, prezent la eveniment, a apreciat modul în care s-a derulat până în prezent colaborarea între investitorul francez şi autorităţile locale.
‘Acesta este un frumos parteneriat, am lucrat împreună, investitori publici şi privaţi, pentru a realiza acest lucru. Este, totodată, un frumos parteneriat între Renault şi salariaţii săi’, a spus ministrul.
Oficialul marocan a vorbit şi despre prioritatea pe care statul a acordat-o construirii unei infrastructuri adecvate, în cazul uzinei Renault de la Tanger fiind vorba de asigurarea legăturii pe calea ferată şi pe autostradă cu un modern port, Tanger Med, unde există un terminal de mari dimensiuni pentru îmbarcarea şi debarcarea automobilelor.
‘Ce a făcut Marocul? Înainte de a vorbi de industrie, trebuie să vorbim de infrastructură. Avem această coloană vertebrală de-a lungul ţării, care permite transportul de materii prime şi de produse finite, centre de formare, porturi, aeroporturi. Toate acestea au costat mult, dar dacă nu ai această coloană vertebrală, nu poţi fi în măsură să deserveşti fluxurile de mărfuri, într-un sens sau altul. Asta s-a făcut în Maroc (…), iar a doua etapă a fost instalarea unor investitori ‘locomotivă’ în diferite regiuni’, a declarat Moulay Hafid Elalamy.
În opinia sa, alte atuuri ale Marocului, pe lângă infrastructură, sunt poziţia geografică extrem de avantajoasă, stabilitatea politică şi socială, predictibilitatea legislativă şi, nu în ultimul rând, numeroasele facilităţi fiscale acordate investitorilor.
Construcţia uzinei de la Tanger a început în 2010, iar în februarie 2012 a fost inaugurată prima linie de producţie, a doua linie de producţie intrând în funcţiune un an şi jumătate mai târziu, în octombrie 2013.
Evoluţia producţie a fost una spectaculoasă, de la 50.000 de vehicule în 2012 la peste 270.000 în 2016, iar pentru 2017 oficialii Renault estimează depăşirea pragului de 300.000, ceea ce ar însemna apropierea de capacitatea maximă a uzinei, care este de 340.000 de autovehicule pe an. S-a ajuns, astfel, la situaţia în care unul din două autoturisme Dacia este produs în Maroc.
În prezent, la Tanger sunt produse modelele Lodgy, Dokker, DokkerVan, Sandero, SanderoStepway şi Logan MCV. Potrivit datelor furnizate de companie, 98% dintre autovehicule sunt produse sub marca Dacia, iar 95% din producţie merge la export.
Uzina se întinde pe o suprafaţă de 300 de hectare şi are aproape 8.000 de angajaţi. Vârsta medie a salariaţilor este de 29 de ani, femeile reprezentând 15% din total.
Reprezentanţii Renault precizează că uzina din Tanger este singura din lume, în domeniul industriei auto, care are zero emisii de carbon şi un procent de 100% de reciclare a apei folosite în procesul de producţie.
Renault mai deţine în Maroc uzina Somaca de la Casablanca, cu o capacitate de producţie de doar 80.000 de autovehicule pe an.
Dacia reprezintă cea mai importantă marcă auto comercializată în Maroc, cu o cotă de piaţă de 29% şi 43.408 autovehicule vândute.în anul 2016. Împreună cu Renault, cota de piaţă a mărcii Dacia ajunge la 42%, cu un număr de 61.726 de autovehicule vândute în 2016.