Dacia creşte ca-n poveşti: A ajuns la 3% din piaţa europeană

În primele 11 luni ale acestui an, în Europa s-au înmatriculat 430.000 de autoturisme Dacia noi, iar marca românească a ajuns la o cotă de piaţă de 3% la nivelul continentului, depăşind mărci celebre.
Economica.net - Dum, 17 dec. 2017, 08:47
Dacia creşte ca-n poveşti: A ajuns la 3% din piaţa europeană

431.150. Acesta este numărul exact de autoturisme Dacia noi, înmatriculate în cele 28 de state membre ale Uniunii Eurpopene şi a celor patru state EFTA (Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia), potrivit ultimmelor date ale Asociaţiei Europene a Constructorilor de Automobile.

Numărul Daciilor noi înmatriculate în acest an în Europa este cu 12,4% faţă de primele 11 luni ale anului trecut. Cota de piaţă a mărcii româneşti a ajuns la 3% la nivelul continentului, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Trebuie menţionat şi succesul pe care îl are marca românească chiar în comparaţie cu produsele firmei-mamă. În cele 11 luni care au trecut din acest an, au fost înmatriculate 1,48 milioane de maşini produse de grupul Renault. Aşadar, în medie, aproape o maşină din trei pe care francezii le-au vândut în Europa a fost o Dacie.

Cu o cotă de piaţă de 3% în Europa , marca românească a surclasat mărci de tradiţie la nivel global. Astfel în Europa Dacia se vinde mai bine decât mărci mult mai cunoscute, ca Seat (372.000 de maşini înmatriculate), Jeep (99.000), Suzuki (229.000), Mazda (215.000), Honda (130.000), Volvo (274.000), Mitsubishi (106.000), pentru a pomeni doar câteva maşini care se vând în volume relevante.

De altfel, dacă vânzările Dacia , impulsionate de noul Duster, care a fost lansat recent, vor continua să crească, este posibil ca marca românească să surclaseze şi Kia, care a bifat 441.000 de înmatriculări în primele 11 luni ale acestui an. Lucru perfect posibil, dacă ajungem să comparăm înmatriculările de Dacii din luna noiemBrie a acestui an (39.200 de maşini) cu cele din aceeaşi lună a anului trecut (31.500). În termeni de volume, creşterea este de 24%, iar în termeni de cotă de piaţă, de 0,4 puncte, la nivel european, de la 2,7% la 4,1%.

Iar această creştere a volumelor ar trebui să fie însoţită şi de o creştere a venitorilor, pentru că Dacia, deşi ani la rând a fost văzută ca o maşină low-cost, nu mai este atât de ieftină şi, mai ales, clienţii săi ajung să prefere versiunile superioare de echipare.

Spre exemplu, noul Duster, dezvăluit în premieră mondială pe 12 septembrie, în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, se vinde în România la preţuri cuprinse între 12.300 şi 18.700 de euro.

Întrebați de ce în România nu va fi comercializată și varianta de echipare Acces, care în Franța se va vinde cu mai puțin de 12.000 de euro, reprezentanții Dacia au explicat că pe piața din țara noastră mai puțin de 1% dintre cumpărători au optat, în ultimii ani, pentru autoturisme Duster cu un nivel minimal de dotări.

Lansat mai întâi sub marca Dacia, Duster este vândut începând din anul 2011 și sub marca Renault în America Latină (Brazilia, Argentina, Mexic, Chile și Columbia), precum și în Rusia și în India. Până în prezent, Duster a fost vândut în peste două milioane de exemplare în mai mult de o sută de țări, sub cele două mărci.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...