Dacia, despre cum se pierde din competitivitatea țării: “Avem costuri mari cu energia, inflație, costuri tot mai crescute cu salariile, n-avem predictibilitate”

Prețul prea mare al energiei electrice se adaugă, mai nou, altor elemente negative prin care industria din România, inclusiv industria auto, își pierde din competitivitate, spun oficialii Dacia, companie reprezentativă a României.
Mihai Nicuţ
Robert Stan -
mie, 16 oct. 2024, 22:15
Dacia, despre cum se pierde din competitivitatea țării: “Avem costuri mari cu energia, inflație, costuri tot mai crescute cu salariile, n-avem predictibilitate”

Potrivit unor surse din piața de energie, Dacia ar fi încercat, în această vară, să încheie un contract pe termen lung de achiziție de energie electrică  – un așa numit PPA, power purchase agreement, prin care ar fi dorit să își securizeze achiziția de energie electrică pe mai mulți ani. Compania, una dintre cele mai mari din România, nu ar fi reușit atunci să încheie un astfel de contract, pentru că prețul oferit ar fi fost mult peste ce ar fi putut plăti Dacia.

În aceste condiții, l-am întrebat, în marja expoziției auto de la Paris, pe Mihai Bordeanu,  Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe & Country Head Romania, despre această achiziție și despre problema costului cu energia electrică în general.

„E un sâmbure de adevăr aici. E adevărat că, în România, energia e mai scumpă decât în vestul Europei. E un fapt. Există în prezent discuții, și stăm în legătură cu Ministerul Energiei, pentru a găsi pârghiile prin care să optimizăm achiziția de energie pentru consumatorii industriali, inclusiv pentru uzina Dacia. Discuția nu e însă doar despre Dacia, ci și despre alți mari consumatori de energie din țară.

Discuția privind achiziția de energie e recurentă. O facem anual. Am avut discuția despre care vorbești, încheiată înainte de vară pentru că am avut contractul anterior până în iunie, și s-a desfășurat conform pașilor firești – cu cerere de oferte, depunerea lor etc. Prețurile au crescut, ca la orice alt produs din România. Dar e o negociere acolo. Am semnat contractul cu prețul convenit după negociere”, ne-a declarat Mihai Bordeanu.

Oficialul Dacia, una dintre cele mai mari companii din România, și unul dintre principalii exportatori ai țării, atrage însă atenția asupra faptului că România începe să devină din ce în ce mai puțin competitivă pentru investitorii din industre,  iar prețul crescut al energiei este una dintre cauze.

„Noi, Automobile Dacia, avem un contract pe termen lung cu un furnizor cunoscut de electricitate din România și nu avem, deocamdată, o problemă cu achiziția de energie. Dar rămâne problema la nivel național, iar asta face ca țara să devină din ce în ce mai puțin competitivă. Și sunt multe motive care duc la asta: avem costuri mari cu energia, avem inflație, costuri tot mai crescute cu salariile, n-avem predictibilitate financiară. Se adună prea multe negative pe lista celor care vor să investească în România. De ce ar trebui să investesc aici? Sunt și lucruri pozitive, desigur. De exemplu infrastructura rutieră și feroviară care crește în ritm accelerat. Eu văd atât avantajele cât și dezavantajele și le pun în balanță.

Cred că am avea mult de câștigat dacă ne-am așeza toți la masă – rotundă sau nerotundă – și am încerca să găsim răspunsul la întrebarea „ce e de făcut pentru ca România să fie mai competitivă? Să nu pierdem din competitivitate”. E clar că avem nevoie de industrie, mai ales de cea auto. Dacă acum avem doar doi producători, de ce să nu avem trei? Dacă sunt cinci care produc un anumit reper, de ce să nu fie șase? Ani mulți ne-a lipsit infrastructura și acesta a fost motivul invocat cel mai des atunci când nu veneau investițiile. Acum pare că vom avea infrastructură. Nu azi, dar în curând. Trebuie să câștigăm competitivitate, nu să pierdem”, a spus șeful Dacia.

Săptămâna trecută, Dragoș Roibu, director de cabinet al ministrului Energiei, a vorbit, la o conferință de specialitate, despre prețurile prea mari solicitate de producătorii de energie regenerabilă prin contractele bilaterale pe termen lung (PPA), care nu pot fi acceptate de consumatori.

„O să spun ceva ce poate nu vreți să auziți, dar ca să se poată încheia PPA, trebuie să fie un match (o potrivire – n.red.) între cerere și ofertă. Dacă PPA propuse sunt la niște valori exorbitante de preț, care sunt acum prin piață, nu se vor încheia pentru că nu pot suporta consumatorii. Am auzit de prețuri de 120 de euro/MWh pentru contracte pe 15 ani, nu o să se poată încheia așa ceva”, a spus Roibu la conferința “Romanian Green PPA”, în fața reprezentanților investitorilor și consumatorilor care au venit la a treia ediție a acestui eveniment.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mark Rutte: Statele NATO au oferit ajutoare militare Ucrainei în valoare de 20,9 miliarde de dolari în primele șase luni din an  și sunt în grafic pentru restul anului
Mark Rutte: Statele NATO au oferit ajutoare militare Ucrainei în valoare de 20,9 miliarde de dolari în primele șase luni ...
Aliaţii NATO au angajat în prima jumătate a anului în curs o sumă totală de 20,9 miliarde de dolari sub forma ajutorului militar pentru Ucraina, a declarat miercuri secretarul general al NATO,......
Miniștrii energiei din UE au refuzat propunerea celor din România, Grecia și Bulgaria de a se impune o nouă taxă pe energie
Miniștrii energiei din UE au refuzat propunerea celor din România, Grecia și Bulgaria de a se impune o nouă taxă pe ...
Miniștrii energiei din Grecia, Bulgaria și România nu au reușit să obțină niciun angajament specific din partea omologilor ...
IEA: Cererea de combustibili fosili va ajunge la nivelul maxim până la sfârșitul acestui deceniu
IEA: Cererea de combustibili fosili va ajunge la nivelul maxim până la sfârșitul acestui deceniu
Lumea este în pragul unei noi epoci a electricităţii, cererea pentru combustibilii fosili urmând să atingă nivelul ...
Wizz Air introduce tarife speciale pe rutele suspendate de Aeroitalia
Wizz Air introduce tarife speciale pe rutele suspendate de Aeroitalia
Compania aeriană Wizz Air anunță că introduce tarife speciale pentru călătorii afectați de suspendarea rutelor Aeroitalia ...