Dacia nu va avea, în viitorul apropiat, un model mini. Chiar dacă piaţa europeană este în scădere, iar segmentul mini câştigă teren, francezii de la Renault sunt mulţumiţi de gama actuală de la Dacia. „Dacia are nevoie de o imagine mai bună, trebuie să câştige notorietate. Trebuie să evităm situaţia în care am cheltui prea mulţi bani pe dezvoltarea altor modele. E nevoie de o promovare mai bună pentru modelele actuale”, a spus Tavares citat de Autonews.com.
Presa de specialitate a anunţat că Dacia pregăteşte o maşină de dimensiuni mai mici decât Sandero, la un preţ de 5.000-6.000 de euro. Mini-ul ar fi avut un ampatament mai mare şi un spaţiu pentru pasageri şi bagaje mai mare decât Renault Clio. Unul dintre motivele pentru care Dacia a renunţat la Citadine sau Towny – aşa cum specula presa că se va numi mini-Dacia – ar putea fi proiectul la care lucrează Gerard Detourbet, părintele Loganului, cel care s-a ocupat de aproape toate modelele Dacia. Modelul care va costa în jur de 5.000 de euro va concura direct cu low-costurile de pe pieţele din India, China şi alte ţări emergente (QQ de la Chery, Maruti 800 produs de Suzuki pentru piaţa din India, Hyundai Eon şi Nano – Tata Motors).
Astfel, Renault-Nissan vrea să câştige cotă de piaţă departe de vechiul continent în faţa altor constructori auto care sunt deja bine aşezaţi pe pieţele din Orient. Modelul ultra low-cost ar putea ajunge şi pe alte pieţe, precum Rusia sau America de Sud.
Dacia comercializează 7 modele în Europa modelele Logan, Logan MCV, Duster, Sandero, Sandero Stepway, Lodgy şi Dokker.
De asemenea, Nissan a cumpărat brandul Datsun şi va lansa un model low-cost sub această marcă la 15 iulie, la New-Delhi. Modelul va fi un hatchback în cinci uşi care va costa în jur de 5.000 de euro va concura direct cu low-costurile de pe pieţele din India, China şi alte ţări emergente.
Maşina este văzută drept un concurent al gamei Logan, dar este puţin probabil ca Renault să permită o canibalizare, dat fiind că maşina produsă în România este vândută în Africa de Sud sau Mexic tot sub brandul Nissan.
Momentan, nu sunt disponibile foarte multe detalii de spre noua maşină, cu excepţia imaginii stilizate a părţii frontale care arată că alianţa Renault Nissan va miza pe stil pentru a diferenţia noul Datsun, un brand celebru în Japonia încă din anii ’30.
Volkswagen şi FIAT au anunţat că pregătesc maşini low-cost pentru a ţine pasul cu tendinţele de pe piaţa auto internaţională.
Concurenţa se anunţă a fi din ce în ce mai mare pe segmentul low-cost, iar piaţa auto din Europa trece prin momente dificile, astfel că Renault ar putea alege să limiteze gama modelelor Dacia la numărul actual pentru a-şi îndrepta atenţia către Asia, acolo unde China, India şi Indonezia sunt într-o creştere spectaculoasă.
Iată şi ce a speculat presa de specialitate despre viitorul gamei Dacia
Imagini generate pe calculator: L’Argus
Dacia Towny trebuia să aibă o lungime de doar 3,70 metri şi ar fi concurat cu Volkswagen Up, Skoda Citigo şi Seat Mii şi chiar Renault Twingo, conform L’Argus.
Sursă foto şi text: Caradisiac (imaginea a fost generată pe calculator)
Dacă informaţiile din presa franceză se confirmă, noua Solenza va fi cea mai lungă Dacia din istorie – 4,80 metri.
Cu noua Solenza, Dacia vrea să implementeze o imagine mai modernă mărcii, să „scape” de imaginea low-cost şi să demonstreze că poate construi şi maşini mai „pretenţioase”, conform Caradisiac. Francezii spuneau că Solenza va fi lansată în 2015, când este anunţată şi mini-Dacia.
Solenza va avea 4,80 metri lungime, motorizări de până la 150 cai putere şi un preţ cam mare pentru un model Dacia – 13.000 euro. Noua berlină va avea la bază platforma lui Clio 2 şi va beneficia de multe echipamente de la Renault Fluence.
Modelul Solenza a fost produs din 2003 până în 2005. Producţia acestui model a ajuns la 80.000 de maşini. Solenza era bazată pe Dacia SuperNova, dar avea un design mai modern care a trasat ulterior noua identitate a mărcii Dacia. Solenza ar fi trebuit să ajungă un succes, fiind bine primită pe piaţă, iar cifrele de export nu au arătat deloc rău. Dacia a decis oprirea producţiei în vara anului 2005, strategia companiei fiind concentrată pe modelul Logan.
Cum văd francezii noua Dacia Solenza
Jurnaliştii de la Autoevolution au surpins un concept Dacia Duster facelift, testat în Spania. După imaginile prezentate de Autoevolution, se observă că principalele modficiări vor fi la nivelul părţii frontale, faruri, masca radiatorului, dar şi lămpile stop şi la hayon.
Interiorul va primi cele mai multe modificări: de la scaune noi, un design nou pentru planşa de bord şi sistemul MEDIA NAV şi sistem de tip Tempomat.
Duster a devenit nava amiral pentru Dacia. SUV-ul românesc a fost cel mai bine vândut model la nivel global pentru constructorul român. Totuşi, Dusterul are nevoie de un facelift după 3 ani.
În prezent, Duster reprezintă în jur de 45% din producţia totală zilnică realizată la Uzinele Dacia.
Cel mai probabil, Dacia Duster Facelift va fi prezentată la Salonul Auto de la Frankfurt din septembrie. Pentru Duster 2, încă nu există informaţii oficiale privind data apariţiei.
Dacia ar putea scoate un model sport- coupe cu două locuri. Cel puţin a declarat Thierry Sybord, director de operaţiuni Dacia în Marea Britanie.
Dacia Sport-Coupe ar putea deveni realitate în viitorul apropiat. Este exact maşina de care avem nevoie pentru o extindere a gamei de modele Dacia în Marea Britanie”, a declarat pentru Autoexpress Thierry Sybord, director de operaţiuni Dacia în Marea Britanie.
Maşina va fi construită pe platforma Logan şi ar folosi acelaşi concept pe care japonezii de la Mazda l-au folosit la celebrul model MX-5, dar va fi mai ieftină. Nu au fost comunicate date privind preţul la care va fi comercializat modelul sport Dacia.
Dacia a mai construit modele cu două uşi, dar niciodată o maşină cu două locuri. În 1981 a fost lansată Dacia 1310 Sport, mai târziu fiind lansată pe piaţă Dacia 1410 Sport cu două portiere mărite, cu un motor de 1,4 litri de 65 de cai putere.
Dacia 1310 Sport
Dacia 1410 Sport
Dacia a mai făcut un experiment cu un sport coupe cu faruri escamotabile. Prototipul MD87 a fost realizat in anul 1987. Avea motorul dispus central, iar în prima varianta avea faruri simple. Ulterior, conceptul a fost dotat cu faruri escamotabile.
Sursa foto: automobileromâneşti.ro
După ce Logan Pick-up, Logan MCV şi Logan VAN au fost scoase din fabricaţie la sfârşitul lui 2012, iar MCV-ul şi Van-ul au fost înlocuite cu Dokker şi Dokker Stepway, a mai rămas un gol: Varianta Pick-up.
Dacia „papuc” a fost unul dintre cele mai bine vândute modele ale constructorului român.
O variantă Duster Pick-up ar fi probabil cea mai scumpă, dar şi cea mai mare costisitoare pntru Dacia. Un nou Logan Pick-up ar fi o urmare firească la vechiul pick-up şi ar însemna că acesta va fi construit la Mioveni. În schimb, un Dokker Pick-up ar fi cea mai bună alegere pentru o utilitară de acest gen, iar asta ar însemna că viitorul pick-up va fi construit la uzina de la Tanger, Maroc. Rămâne de văzut care va fi alegerea francezilor pentru noul pick-up Dacia.
Mai jos vă prezentăm câteva imagini generate pe calculator cu posibile variante ale modelelor Dacia Pick-Up
Imagine generată pe calculator. Sursă: www.theophiluschin.com
Imagine generată pe calculator. Sursa: Caradisiac
Cum văd francezii de la Caradisiac Dacia Duster Pick-Up
2 variante de caroserie: 5 uşi şi 2 uşi
Lungime: 4,55 m, carlinga alungită
Lansare: 2014
Motorizări:
1.6 16V Bioethanol de 105 cai putere
Benzină 1.6 16V, 105 cai putere
Diesel 1.5 dCi de 90 cai putere şi 1.5 dCi de 110 cai putere
Tracţiune integrală
Sistem multimedia Media Nav
Preţ estimativ: de la 11.000 euro
Imagine generată pe calculator. Sursă: AutoBilld, credit foto Larson
După primele patru luni ale anului, înmatriculările de Dacii pe piaţa europeană au crescut cu 18%, cea mai mare creşetere, după Jaguar.
Astfel, în acest an au fost înmatriculate 88.255 de Dacii, cu 18,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Cota de piaţă a mărcii româneşti a crescut de la 1,7% la 2,2%. O singură marcă a avut o creştere mai mare: cea britanică Jaguar, dar producătorul britanic nu este unul de volum: creşterea a fost de 19,6%, dar în toată Uniunea Europeană s-au înmatriculat doar 9.924 de maşini în acest an.
Evoluţia Dacia a tras în sus şi rezultatul consolidat al grupului Renault. Cum se întâmplă deja de mai multă vreme, evoluţia Dacia este mai bună decât cea a patronului Renault: dacă înmatriculările de Dacia au crescut cu 18,3%, înatriculările de maşini sub brandul Renault au scăzut cu 10,8%.
Pe parcursul acestui an, vânzările pe piaţa Uniunii Europene din perioada ianuarie-aprilie au scăzut cu 7,1%. Ultima lună, aprilie, a adus însă un uşor reviriment: înmatriculările au crescut cu 1,7%.