În încercarea de a se conforma țintelor de emisii impuse de Comisia Europeană, producătorii auto fac eforturi de a vinde cât mai multe vehicule electrice astfel încât emisiile medii ale tuturor mașinilor noi vândute în 2025 să coboare sub 95 gr. CO2/km. Dacă acest prag este depășit, companiile sunt obligate să plătească amenzi drastice.
În acest context, Dacia, parte a grupului Renault, s-a văzut nevoită să reducă prețul singurului său modele electric, Spring, deocamdată pe piața franceză, una dintre cele mai mari ale mărcii. Această reducere de preț a fost făcută prin revenirea la motorul de 45 CP care dispăruse din catalogul de comenzi în aprilie anul trecut.
Conform Reuters, începând din această săptămână, prețul de bază cu care Dacia Spring este oferit cumpărătorilor francezi a fost redus cu 2.000 de euro, până la 16.900 de euro. Este de așteptat ca acest preț să fie impus, în următoarea perioadă, pe multe piețe europene.
Această scădere de preț este menită și să micșoreze decalajul față de Leapmotor T03, principalul său concurent care a început să fie comercializat în Europa în toamna lui 2024. Modelul produs în China de Leapmotor este comercializat în Europa printr-un joint venture cu grupul Stellantis – Leapmotor International – și ar putea fi chiar asamblat local în viitorul apropiat.
După ce a debutat cu un preț de 18.900 de euro în majoritatea piețelor europene – 19.900 în România -, Leapmotor T03 cum comercializat cu doar 14.900 de euro pe mai multe piețe. În România acest model electric de oraș costă, fără TVA, 11.600 de euro dacă este achiziționat prin programul Rabla Plus.
În același timp, tot în România, modelul Dacia Spring costă 11.800 de euro cu aceeași subvenție de 5.100 de euro oferită de stat, dacă este achiziționat în versiunea de bază, Essential, cu motorul 45 CP. Prețul modelului Dacia include însă TVA.
Dincolo de înfruntarea comercială dintre două modele apropiate ca dimensiuni, dotări și mod de utilizare, această bătălie a prețurilor este de așteptat să se generalizeze în Europa între toate mărcile care au în portofoliu mașini electrice. Nevoiți să vândă cât mai multe astfel de vehicule, producătorii vor trebui să apeleze la tot mai multe strategii de atragere a clienților.