Dacia vine cu un prototip la Paris. Va fi o maşină mai mică şi mai ieftină decât Sandero

Dacia va prezenta în acest an un concept-car pentru a testa reacția publicului la o nouă caroserie în gama constructorului de automobile, au declarat pentru AutoIndustry.ro surse apropiate companiei care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Gabriel Dogaru - mar, 18 mart. 2014, 09:12
Dacia vine cu un prototip la Paris. Va fi o maşină mai mică şi mai ieftină decât Sandero

Este vorba despre un city-car, un automobil care va fi construit pe platforma de segment A a grupului, care se regăsește în acest moment pe Renault Twingo 2, Nissan Micra, Renault Pulse (India) dar și pe Datsun Go, un model cu care Dacia City (nume generic, mașina se va numi probabil, altfel) va împărți foarte multe componente, scrie AutoIndustry.ro.

Dacă totul merge potrivit planului, Dacia City/Citadine/Towny va fi lansată pe piață în 2015. Informația, care nu ne-a fost confirmată oficial, vine să completeze zvonurile pe care presa germană le-a readus în actualitate referitor la apariția unui automobil de 5.000 de euro în gama Dacia. “Este o continuare firească a dezvoltării atât a gamei Dacia cât și a utilizării la maximum a platformei B0″, ne-a precizat sursa, care ne-a dat de înțeles că decizia finală de introducere a acestui model pe piața europeană nu a fost luată. Platforma B0 pe care sunt construite toate aceste modele este o platformă extrem de flexibilă, fiind utilizată intens în ultimii 10 ani de Alianța Renault – Nissan. Ea s-a regăsit pe generațiile II și III ale Renault Clio, pe Nissan Micra și Tiida, dar și pe alte modele. Pentru gama Dacia, platforma a fost redimensionată, odată pentru Logan, apoi pentru Lodgy și Dokker.

Din punct de vedere tehnic, noul model Dacia din clasa Mini va avea aproximativ 3,80 metri, va fi echipată cu motoarele 0.9 litri și 1.2 litri, ambele pe benzină, și va avea un preț de bază situat între 5.000 și 6.000 de euro, posibil peste 6.000 de euro în vestul Europei.

Prima informație legată de posibilitatea prezentării unui concept-car Dacia ne-a fost furnizată în luna septembrie, de Arnaud Deboeuf, director de programe Entry Level în cadrul Renault. L-am întrebat dacă Dacia va avea un concept-car prezentat în perioada următoare, iar el a răspuns: “Un concept? De ce nu?Angajații biroului de design din București lucrează la așa ceva în acest moment”. Renault a inaugurat în 2008 Centrul de Design București, ca parte a Renault Tehnologie Roumanie, locul în care modelele Dacia sunt dezvoltate înainte de a deveni modele de serie.

Datsun vs. Dacia

Apariția mărcii Datsun s-a suprapus pe decizia Alianței de a cosntrui o versiune low-cost a city-car-ului Nissan Micra/Renaul Twingo, fiind necesară o marcă cu mult mai multă notorietate pe piețele asiatice, inclusiv India și Rusia, în țări unde Dacia nu înseamnă aproape nimic pentru public. Dar lansarea Datsun nu a exclus marca Dacia din planuri, astfel că șefii Alianței au decis să încerce publicul cu un concept-car, o soluție frecventă care evită lansările de modele fără priză la public. Singurul impediment în dezvoltarea acestui model mai era Renault Twingo, care putea să fie afectat de un model concurent în grup. Însă, odată cu semnarea acordului cu Mercededes-Benz, prin care noul Twingo urma să fie construit pe o platformă cu tracțiune spate, drumul Dacia City/Towny a fost eliberat.

Primele informații despre un city-car Dacia au apărut încă din 2012.

Dacia Citadine va fi o copie a lui Renault Pulse

La acel moment, informațiile Auto Industry News vorbeau despre o versiune sub sigla Dacia a modelului Renault Pulse, lansat în India, nimic altceva decât noua generație Nissan Micra. Cu toate acestea, un preț de vânzare specific mârcii Dacia a făcut necesare unele modificări ale mașinii, astfel încât să-și mențină un nivel de profitabilitate. Spre deosebire de piețele asiatice, unde cerințele de securitate sunt mai reduse, piața UE solicită la maximum constructorii pentru a păstra costurile reduse, respectând în același timp condițiile obligatorii de siguranță. Acesta a fost marea provocare a viitorului model Dacia, care trebuie să se vândă în volume ridicate și să genereze profit.

Din punct de vedere al cererii, Europa este tot mai atentă la segmentul A, unde se găsesc mașini ale tuturor producătorilor. În România, vânzările de automobile din clasa cea mai mică (A) au crescut de la an la an, criza economică atrăgând atenția publicului asupra unor modele mai accesibile, precum Citroen C1 sau Peugeto 107. Fiat Panda sau, mai nou, VW up! s-au numărat și ele printre preferințele românilor. În general, un automobil de clasă A este preferat de tineri, nefamiliști, pentru deplasările zilnice urbane, dar și ca o adoua mașină a familiei, utilizată în special de femei. Unul dintre marile succese ale segmentului city-car este Fiat 500, o mașină cu trăsături premium. Un preț de plecare de 5.000 de euro poate transforma modelul Dacia într-un best-seller pe piața internă.

Istoricul declarațiilor reprezentanților Renault referitoare la lansare unui model de clasă A

Arnaud Debouef, șeful gamei entry a Grupului Renault: “Este adevărat că ar putea să existe în viitor un model mai mic decât Sandero. Întrebarea care se pune este dacă suntem capabili să facem o mașină care să fie mai mică decât Sandero și să aibă un preț atât de avantajos încât să facă volume mari de vânzări? Răspunsul este că, deocamdată, așa ceva este dificil de făcut. Lucrăm la acest proiect, în ideea de a avea o mașină mai mică și mai ieftină decât Sandero, dar mai avem încă mult de lucru și de aceea nu putem avansa o dată precisă de lansare”.

Thomas Lane, directorul de produse al Grupului Renault: ”Suntem oare tentaţi să extindem gama Dacia? Da. Este aceasta prioritatea noastră de top? Nu. Am putea lansa o maşină de clasă mini? Da. Un rival pentru Golf? Da. Ar fi doar nişte paşi elementari pentru o companie axată pe simplitate şi spirit practic.”

Stephen Norman, fost șef al marketingului și comunicării în Renault: „Dacă ar trebui să extindem gama Dacia, mi se pare mai normal să lansăm un model mai mic. Un model mai mare s-ar îndepărta mai mult de posibilitățile unui client Dacia”.

PLANURILE DACIA: 9-10 modele, un pick-up și un city-car

 

Te-ar mai putea interesa și
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei porcine africane
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei ...
Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe teritoriul României, ţara fiind......
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi vicepreşedinte PSD, a afirmat, duminică, ...
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Preşedintele filialei judeţene Suceava a Partidului Naţional Liberal (PNL), Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, la ...
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, a numit "un alt rezultat istoric" acordul COP29 pentru finanţarea eforturilor ...