Dacia Spring, clasificată cu 5 stele verzi la testele Green NCAP

26 08. 2022
Dacia Spring - Green NCAP test 1

Sunt puțini cei care au auzit până acum de testele Green NCAP. Asta pentru că acest organism european independent care are suportul FIA, EuroNCAP și ADAC, alături de multe instituții guvernamentale sau independente din state precum Germania, Italia, Marea Britanie, Elveția sau Franța a luat ființă abia în 2020.

Ei bine Green NCAP susține că promovează dezvoltarea de mașini curate, eficiente din punct de vedere energetic și care dăunează cât mai puțin mediului. Entitatea „își propune să îmbunătățească calitatea aerului pe care îl respirăm, să minimizeze utilizarea resurselor utilizate pentru transportul de pasageri și să reducă încălzirea globală”.

Primele teste Green NCAP datează din 2020, atunci când au fost verificate mașini precum Volkswagen Transporter, Opel Zafira, Kia Sportage sau Mazda CX-5. Așa cum se poate observa, deși poate părea o inițiativă dedicată mașinilor electrice, Green NCAP, ca și Euro NCAP, testează vehicule din toate categoriile și cu orice sistem de propulsie, iar calificativele sunt acordate în funcție de nivelul emisiilor poluante și al gazelor de seră, de consumul de combustibili fosili și eficiență.

Astfel, la cel mai recent test, care a avut loc în luna august 2022, Green NCAP a acordat modelului electric Dacia Spring calificativul maxim de cinci stele ca urmare a unui scor de 10 din 10 la „Clean Air Index”, 9,8 din 10 la „Energy Efficiency Index” și 10 din 10 la „Greenhouse Gas Index”.

Conform oficialilor Green NCAP, modelul Dacia Spring „este un vehicul urban compact cu design de SUV. Puterea sa modestă de 33 kW limitează caracteristicile dinamice, dar îi atrage pe cei care caută mobilitate urbană individuală funcțională, curată, eficientă și accesibilă. La o temperatură ambientală de 23°C, pe autostradă, se poate aștepta o autonomie de rulare de aproximativ 140 km. Rezultatele testelor demonstrează că Spring este o mașină prietenoasă cu mediul, nu numai datorită absenței emisiilor locale de poluanți, ci și datorită consumului redus de energie. Cu «5 Stele Verzi» și un indice general de 9,9, supermini-ul Dacia poate fi dat exemplu celorlalte mărci”.

Revenind la rezultatele statistice ale testului Daciei Spring, în testele de laborator mașina a realizat un consum mediu de energie de 18.5 kWh/100 km (corespunzător unei autonomii de 180 km) și un consum maxim de 23.0 kWh/100 km (corespunzător unei autonomii de 141 km). Cel mai mare consum, de 23 kW/100 km, a fost cel aferent testului de laborator realizat în condiții de deplasare pe autostradă.

Calificativul de cinci stele Green NCAP obținut în august 2022 de Dacia Spring a mai fost atins în acest an doar de Audi Q4 e-tron, în timp ce la testele din 2021 au intyrat în aceeași categorie Lexus UX 300e, Nissan Leaf, Ford Mustang Mach-e, Fiat 500e, Hyundai Nexo (hidrogen), Volkswagen ID.3, iar în 2020 Hyundai Kona Electric și Renault Zoe.

Oficialii Green NCAP notează că mașinile care obțin calificativul maxim de cinci stele prezintă o performanță generală excelentă, un consum foarte scăzut de combustibil sau energie și, în același timp, emit un nivel scăzut de poluanți și gaze cu efect de seră. De asemenea, mașinile în cauză sunt bine echipate cu tehnologie de reducere a emisiilor și de economisire a combustibilului sau a energiei.

Cel mai slab calificativ, cel de 0 (zero) stele, este acordat mașinilor care îndeplinesc doar standardele minime reglementate și au o tehnologie depășită de reducere a emisiilor și de economisire a combustibilului.

Curioșii care își doresc să afle mai multe despre testele Green NCAP pot descoperi pe site-ul instituției detalii despre modul de testare și mașinile care au făcut deja obiectul unui astfel de test.

La testele de siguranță EuroNCAP desfășurate în decembrie 2021, Dacia Spring a obținut o singură stea.