Dacia, marcă pornită să cucerească Europa în 2004 prin modelele sale „low-cost”, a avansat ulterior la „smart buy” pentru a ajunge acum la comercializarea „esențialului”. Doar că esențialul, după cum spune chiar directorul mărcii din România, Mihai Bordeanu, diferă de la client la client și de la un segment de piață la altul.
Așa cum este deja cunoscut, marca Dacia își bazează politica de marketing pe ideea că oferă clienților dotările esențiale, fără a ținti echipamente scumpe și mai puțin folosite în timpul utilizării mașinii. Acest este motivul pentru care, în cazul Dacia, nu vorbim încă despre mașini cu sisteme sofisticate de comandă, control și confort, sau chiar despre echipamente de siguranță pentru care specialiștii EuroNCAP ar putea acorda cinci stele.
În acest context, cu un control foarte strict al costurilor și cu utilizarea unor echipamente deja amortizate în cadrul grupului, marca românească, parte a grupului francez Renault, reușește să pună la dispoziția clienților cele mai accesibile modele în fiecare segment de piață – în versiunea de bază Spring este cea mai ieftină electrică, Sandero unul dintre cele mai prietenoase cu buzunarul modele de segment B, Duster cel mai ieftin SUV și așa mai departe.
Ei bine însă, ca de fiecare dată când au lansat un model nou, sau o nouă generația a unui existent, cei de la Dacia au avut surpriza să observe că mulți dintre cumpărători țintesc modele vârf de gamă cu dotările cele mai înalte, nicidecum versiunile de bază, accesibile.
Această „rețetă” se păstrează și în cazul noului SUV de clasă compactă (C) Dacia Bigster. Conform lui Mihai Bordeanu, directorul mărcii Dacia în România, uzina Automobile Dacia asamblează la Mioveni „doar mașini full hybrid, nu mild hybrid (n.n. – varianta mai ieftină și mai puțin performantă). Am început cu Jogger, model la care circa 15% din vânzări au avut acest sistem de propulsie. După care am lansat Duster și am văzut că de la 15% am urcat la 30% cu procentul de variante hibride din total. Apoi, acum câteva săptămâni, am deschis comenzile pentru Bigster – peste 60% dintre comenzi sunt pentru hibrid. Progresia e foarte bună și ne arată că Dacia lucrează bine în direcția bună. Și lucrează «a la Dacia», replicând succesul Sandero în segmentul B și al Duster în clasa SUV B”.
Și asta nu e tot. Clienții români vor nu doar vehicule Dacia performante în domeniul sistemelor de propulsie, ci și bine echipate. „Vă spuneam despre sistemele de propulsie comandate până acum pentru Bigster. În plus, 94% din totalul acestor comenzi vizează variantele de top Extreme sau Journey. E un record. Întotdeauna când lansăm un model nou avem un procentaj mare de variante de top comandate. La noul Duster a fost mare, dar nu atât de mare. Circa 74%. Apoi, știți că Dacia oferă «esențialul». Dar esențialul din clasa B (n.n. – Sandero, Duster), nu este același cu esențialul din segmentul C (n.n. – Bigster, Jogger). Așa că am dotat Bigster cu hayon cu deschidere electrică, camere 360 de grade și multe altele. Ei bine, mai mult de două treimi dintre comenzi vizează mașini cu hayon cu deschidere electrică”, declară Mihai Bordeanu.
Prin urmare, clienții Dacia vor mașini accesibile, dar nu se uită prea mult la bani atunci când trec pe lista de opțiuni echipamente deloc „esențiale”. Ba mai mult chiar, unii sunt dispuși – și nu sunt deloc puțini – să plătească sume care se apropie sau chiar depășesc 30.000 de euro în cazul Bigster pentru o… Dacia.
Citește și:
– Mihai Bordeanu, director Dacia: Programul Rabla e util și trebuie demarat cât mai repede în 2025. Dar are nevoie și de măsuri complementare
– Dacia a vândut anul trecut 45.729 de vehicule în România. Marca se află în Top 10 al vânzărilor din Europa