Luca de Meo, Renault: Dacia va cuceri lumea abia peste 10 ani

16 02. 2021
Luca de Meo - Renault

Șeful grupului Renault, Luca de Meo, a explicat într-un interviu că extinderea Dacia pe tot mai multe piețe va trebui să aștepte până ce marca Renault va oferi mașini din zona superioară a pieței.

Oficialul consideră că una dintre principalele probleme ale grupului francez este că, deși comercializează circa 50% din întreaga sa producție în afara Europei, aceasta generează doar 25% din profit. În opinia sa, este lipede că grupul are nevoie de o creștere a marjei pe piețele din afara continentului, iar asta implică, pe lângă lansarea unor modele mai profitabile, și o reducere a producției anuale de la 3,9 milioane de unități până la 3,1 milioane la nivelul lui 2025.

Conform șefului Renault, marca Dacia trebuie, ca și celelalte mărci ale grupului, să își gestioneze singură viitorul. Dacă acum mașinile sub marca Dacia sunt comercializate doar în Europa și câteva state din Africa de Nord, în timp ce în alte piețe, precum cele din Asia sau America de Sud, aceleași vehicule poartă sigla Renault, în viitor toate vor purta sigla mărcii românești.

Dacia trebuie să aștepte reorganizarea gamei de produse Renault

Oficialul a explicat că, înainte ca Dacia să devină o marcă globală, este nevoie de o creștere în gamă a modelelor Renault. „Va fi nevoie de circa o generație și jumătate a modelelor noastre pentru a ridica Renault mai sus pe piață și a face astfel loc pentru ca Dacia să se dezvolte global”, a declarat Luca de Meo într-un interviu acordat AutomotiveNews Europe, citat de LifeNews.ro. Oficialul Renault a admis chiar că Dacia va trebui să aștepte circa 10 ani pentru a cuceri lumea.

Pentru a susține și mai limpede cât de departe este momentul în care Dacia se va putea extinde, șeful grupului francez a confirmat că, în America de Sud, de exemplu, modelul Bigster va fi comercilizat tot sub sigla Renault.

În privința amprentei industriale a grupului Renault, de Meo a explicat că uzinele din România, Maroc, Turcia și Spania sunt „punctele forte” ale sistemului de prodcuție al grupului. „Prin alocarea unor produse potrivite acolo vom câștiga în competitivitate. Acesta este calul câștigător al Renault”, a declarat șeful grupului francez.

Totodată, pentru a nu da naștere unor noi dispute cu sindicatele din Franța, el a menționat că „nu vom închide uzine din Franța. Pentru acestea găsim idei noi, așa cum s-a întâmplat la cea din Flins care va deveni un centru pentru economia circulară, reciclarea bateriilor și a altor componente”.