‘Această creştere a fost generată de performanţa excelentă a întregii game Dacia, trei dintre modelele mărcii (Sandero, Duster şi Logan) înregistrând vânzări de peste 100.000 de unităţi. În 2015, Dacia a reuşit cea mai impetuoasă creştere a vânzărilor din ultimii patru ani. Cu 36.946 de vehicule comercializate (+ 24,5% faţă de nivelul înregistrat în 2014), Dacia îşi consolidează poziţia de lider pe piaţa din România, cu aproape o treime din vânzările de vehicule noi.
Programul de reînnoire a parcului auto naţional – Remat – şi-a dovedit şi în 2015 utilitatea. Livrările Dacia prin intermediul acestui program, destinat în principal clienţilor persoane fizice, se ridică la peste 11.500 de vehicule’, se arată în comunicat.
Dacia a lansat, totodată noi versiuni, serii limitate, echipamente noi, toate aceste evoluţii făcând ca fiecare model Dacia să se situeze în 2015 în poziţia de lider în segmentul său.
‘Cu peste 16.100 de unităţi vândute, ceea ce înseamnă aproximativ 43% din vânzările totale, Logan berlină rămâne soclul mărcii Dacia în România. În 2015, oferta Logan s-a îmbogăţit cu o nouă versiune, vârf de gamă, intitulată Prestige. Succesul berlinei Logan este completat de cel al variantei MCV care, cu 3.111 unităţi comercializate, s-a impus drept cel mai vândut model break din România. Duster ocupă a doua treaptă a podiumului, cu 7.271 unităţi vândute. SUV-ul gamei Dacia beneficiază, din ultimul trimestru al anului 2015, de o ediţie limitată intitulată Duster connected by Orange. Sandero (inclusiv versiunea Stepway), domină detaşat segmentul B-hatch şi, cu aproape 5.600 de unităţi, se plasează pe locul al treilea în clasamentul pe modele. La rândul lor, modelele Lodgy şi Dokker au înregistrat vânzări în creştere în 2015, susţinute în bună măsură de succesul noilor versiuni Stepway’, se mai spune în comunicat.
În ceea ce priveşte pieţele internaţionale, în total în afara României au fost vândute anul trecut 513.974 de maşini, cu 6% mai multe faţă de anul 2014.
‘Europa domină în clasamentul pe regiuni, circa trei sferturi din maşinile vândute de Dacia în 2015 fiind înmatriculate în ţările Vechiului Continent.
Cu peste 100.000 de unităţi, Franţa este prima destinaţie de export a Dacia. Cota sa de piaţă se ridică la 4,36%, ceea ce o plasează pe locul 5 în topul mărcilor cele mai vândute în Hexagon, imediat după Volkswagen. Merită subliniată performanţa înregistrată de Sandero, care se situează pe poziţia a 9-a în clasamentul celor mai vândute modele de pe piaţa franceză. Spania ocupă a doua treaptă a podiumului, cu vânzări de peste 55 000 de unităţi şi o cotă de piaţă de 4,6%. Germania se situează pe poziţia a treia, cu peste 47.400 de unităţi, urmată la mică distanţă de Italia, unde au fost vândute anul trecut aproape 46.800 de vehicule marca Dacia’, se precizează în comunicat.
Pentru 2016, Dacia apreciază că îşi va menţine şi consolida poziţia de lider pe piaţa din România, datorită gamei sale complete şi calităţii serviciilor oferite.
‘Oferta de produse va fi completată prin introducerea, în decursul primului trimestru, a versiunilor Sandero şi Logan echipate cu transmisie pilotată.
Totodată, procesul de modernizare a reţelei comerciale Dacia va continua în 2016′, subliniază reprezentanţii companiei.
Grupul auto francez Renault, proprietarul Dacia, şi-a propus pentru acest an creşterea vânzărilor graţie noilor modele şi unor noi pieţe precum India sau China, în condiţiile în care în 2015 vânzările mondiale au crescut cu 3,3% până la nivelul record de 2,801 milioane vehicule, informează Reuters.
Este al treilea an consecutiv de creştere a vânzărilor grupului Renault, astfel că în prezent cota de piaţă mondială a grupului este de 3,2%. Grupul francez a precizat că Dacia a stabilit un nou record de vânzări, 550.920 autoturisme şi utilitare fiind vândute la nivel mondial, în creştere cu 7,70% comparativ cu 2014.
În rândul modelelor grupului, Clio a devansat anul trecut Duster, redevenind cea mai bine vândută maşină din grupul Renault, 372.062 de unităţi vândute în 2015 faţă de 331.238 de unităţi în cazul Duster, dintre care 168.900 vândute sub marca Dacia. În top cinci cele mai bine vândute modele Renault se mai află Sandero 2 cu 326.712 unităţi vândute, dintre care 185.358 sub marca Dacia, şi Logan 2 cu 251.030 unităţi, dintre care 99.081 unităţi sub marca Dacia.
‘Pe baza dinamicii comerciale din ultimii trei ani şi pe o gamă de modele reînnoită în 2015 şi 2016 precum şi pe dezvoltarea noastră în India şi China, creşterea noastră va accelera în acest an’, a declarat directorul comercial de la Renault, Thierry Koskas.
Grupul Renault prognozează pentru acest an o creştere a pieţei auto mondiale cuprinsă între 1 şi 2% în condiţiile în care piaţa europeană este aşteptată să crească cu 2%, în timp ce piaţa auto din Brazilia ar urma să scadă cu 6% iar piaţa din Rusia va înregistra o nouă contracţie de 12%. În India, unde Renault a lansat anul trecut primul model ultra low cost Kwid, grupul vizează o cotă de piaţă de 8%, în timp ce în China, unde anul acesta va fi inaugurată prima sa uzină, grupul Renault se aşteaptă la o creştere a pieţei auto de 4 până la 5%.
Referindu-se la depăşirea de către vehiculele diesel Renault a normelor de emisii, Thierry Koskas a promis că în săptămânile următoare va prezenta un plan tehnic pentru a reduce diferenţa între emisiile poluante ale automobilele sale în condiţii reale şi cele prevăzute în normele de omologare. ‘Lucrăm la un plan tehnic care să ne permită să reducem emisiile comparativ cu nivelele constatate’, a declarat Thierry Koskas, adăugând că acest plan va fi prezentat în următoarele săptămâni.
Guvernul francez a înfiinţat o comisie guvernamentală pentru a testa emisiile poluante a 100 de automobile, după ce constructorul auto german Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de motoare diesel cu un software care falsifică emisiile poluante. Săptămâna trecută, Guvernul francez a anunţat că 11 automobile, provenite atât de la constructori francezi cât şi internaţionali, au fost testate iar rezultatele au arătat că niciun alt producător, în afară de Volkswagen, nu a utilizat un software care să falsifice rezultatele testelor de poluare. Însă rezultatele au arătat că emisiile unor automobile Renault, alături de alte automobile produse de constructori străini, depăşesc limitele privind emisiile de dioxid de carbon şi oxizii de azot.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.