‘TVA Verde a fost propusă de Comisia Europeană, este pe agenda Comisiei, dar sunt foarte mulţi paşi care trebuie parcurşi ca să ajungem aici şi nu vorbesc doar de România. Este o idee interesantă, ofertantă şi cu potenţial, dar foarte greu de pus în aplicare. Până la urmă ar fi în avantajul agriculturii ecologice pentru că, într-un fel, consumatorii ar fi ghidaţi către acest gen de produse şi ar fi în avantajul mediului şi al tuturor să avem aceste produse cu un TVA redus, produse sustenabile şi ecologice, fie că vorbim de alimente sau de orice alte servicii şi produse. Dar ştim cu toţii cât de refractară este piaţa şi cât de greu se pun astfel de proiecte în aplicare’, a precizat Daciana Sârbu.
Europarlamentarul PSD consideră că subiectul privind TVA Verde se va mai discuta şi în Parlamentul European şi la Comisia Europeană.
‘Sunt convinsă că în noul mandat se va discuta şi în Parlament şi la Comisie despre TVA Verde şi vom fi susţinătorii acestui proiect. Se va găsi cumva să se amortizeze costurile, dar până una alta, la anul aş vrea totuşi să vedem acel TVA redus la produsele bio, începând cu 1 ianuarie. E un pas important şi pentru consumatori şi pentru producători. Ar fi o gură de oxigen într-un moment în care, repet, lucrurile merg bine, în care e nevoie de susţinere şi pentru noi toti ar fi minunat să avem această măsură pusă în aplicare, aşa cum s-a întâmplat şi cu TVA la pâine şi înţeleg că se va întâmpla şi cu cel la legume şi fructe. Nu ştiu, ministerul (n.r MADR) trebuie să ne spună mai mult şi Ministerul Finanţelor, pentru că de acolo practic porneşte. Oamenii sunt dornici şi deschişi să dezvolte acest domeniu. Cred că trendul este înspre produse mai sănătoase şi înspre un mediu mai sănătos. Nu putem decât să ne bucurăm că pe agenda Comisiei sunt asemenea proiecte ambiţioase şi să le privim cu optimism, dar nu unul exagerat pentru că se poate prelungi această dezbatere chiar şi pe parcursul a două mandate, fără să se finalizeze, dar categoric veţi avea nişte susţinători indiferent din ce comisie vom face parte’, a subliniat Daciana Sârbu.
Institutul Social Democrat’ Ovidiu Şincai’ în parteneriat cu Asociaţia Bio-România organizează marţi, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema: ‘Dezvoltarea Durabilă a Europei – Goethe Project – TVA verde în agricultură şi alimentaţie”.
Principiul TVA Verde a fost gândit de Comisia Europeană pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum şi serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental şi criteriul calculării cotei de TVA.
Studiul finanţat de Uniunea Europeană prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit ţinând cont de amprenta de carbon a fiecărui produs, de durata de viaţă a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor după utilizare.
Potrivit Bio-România, alimentele de bază certificate bio trebuie să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie primă convenţională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%. Pentru alimentele actuale care sunt fabricate din produse agricole convenţionale, iar în procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA să rămână 24%.
De asemenea, acele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sănătate, ar trebui să fie suprataxate cu o cotă mai mare de 24%, în special cele care conţin mai mulţi aditivi alimentari.