„Este exclusă această interdicţie, se va continua sigur creşterea porcului în gospodării (…) Virusul nu ne-a învins şi nu ne oprim aici. După ce trece acest val de boală, în condiţii evidente pe care trebuie să le respectăm, condiţii de securitate sanitar-veterinare care trebuie respectate, în aşa fel încât să nu mai avem un asemenea necaz”, a declarat ministrul Agriculturii.
El a mai adăugat că ”nu poate „estima cât va dura valul”, important fiind să se facă ceea ce trebuie pentru eradicarea virusului, „iar gospodăriile se vor popula imediat ce trece boala”.
Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 227 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploataţii comerciale) şi 62 de cazuri la mistreţi, în total fiind eliminaţi 311.869 de porci afectaţi de boală, a informat joi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Conform sursei citate, au fost stinse până la această dată 5 focare în judeţul Satu Mare, unde nu a mai fost înregistrat vreun focar nou din data de 31 august 2018.
ANSVSA menţionează că în judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA din data de 8 august 2018, iar în judeţul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii Carniprod şi-a reluat activitatea în data de 14 august 2018.
„Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative şi eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) şi a cetăţenilor, care au înţeles să sprijine autorităţile în aplicarea acţiunilor necesare”, subliniază ANSVSA.