Daea, despre alimentele cu dublu standard: Uniunea Europeană este angajată să realizeze o metodologie unitară pentru acest domeniu
‘Am avut discuţii la Bruxelles şi i-am mulţumit comisarului (Phill Hogan, comisarul european pentru agricultură – n. r.) pentru clarificarea acestor aspecte foarte importante şi Uniunea Europeană la ora actuală este angajată cu echipele de experţi să realizeze o metodologie unitară pentru acest domeniu care nu există la această dată. Cele spuse de mine anul trecut şi transmise la UE încep să capete confirmarea faptului că trebuie şi se lucrează acum la reglementări unice. Pe o piaţă unică trebuie să faci reglementări unice şi să ai acelaşi instrument de măsură pentru a fi bine ştiut acest subiect şi corect controlat la nivelul ţării’, a spus Daea, întrebat dacă UE pregăteşte o măsură pentru alimentele cu dublu standard.
Ministrul a subliniat că este important ca orice situaţie întâlnită în piaţă să fie procesată în condiţii de legalitate perfectă şi de echilibru, în interesul consumatorilor români.
‘Eu sunt un om atent la vorbă, atent la scris, atent în dialog, atent şi foarte atent, pentru ca orice fenomen pe care îl vedem sau orice situaţie cu care ne întâlnim să o procesăm în condiţii de legalitate perfectă şi de echilibru, pentru a putea da garanţii celor care ne văd şi ne ascultă că suntem alături de consumatori şi nu numai’, a adăugat şeful MADR.
Problema standardelor duble ale calităţii produselor alimentare vândute de unele companii în est, faţă de cele din vest, este luată în serios de Comisia Europeană, care a anunţat la începutul lunii februarie că metodologia comună de testare va fi gata în aprilie, ceea ce va permite statelor membre să lanseze în mai o campanie coordonată de testare a produselor alimentare.
Testele vor îngloba compoziţia unui coş comun de produse, care sunt comercializate în majoritatea statelor membre şi vor include testări chimice şi senzoriale. Obiectivul este ca primele rezultate să fie prezentate până la sfârşitul acestui an, se menţiona într-un comunicat al Comisiei Europene.
La teste vor participa cel puţin 16 state membre ale UE.
Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, declara: ‘Nu voi accepta ca în unele părţi ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte ţări, deşi ambalajul şi marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităţilor naţionale competenţe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea’.
Recent, Comisia Europeană a publicat setul de orientări referitoare la legislaţia UE în materie de siguranţă alimentară şi de protecţie a consumatorilor care se aplică în cazul produselor cu dublu standard de calitate.
Cu ajutorul acestor orientări, autorităţile naţionale vor putea să stabilească dacă societăţile comerciale încalcă dispoziţiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând diferă în funcţie de ţară.