Daea: Dublul standard este o realitate, nu o ficţiune. Am propus amenzi de cel puţin 4% din cifra de afaceri

Dublul standard este o realitate, nu o ficţiune şi de aceea am propus un amendament pentru completarea Directivei europene 29/2005, prin care se interzice comerciantului să practice calitate dublă a produselor, fiind stabilite şi amenzi de cel puţin 4% din cifra de afaceri sau cel puţin două milioane euro, a declarat, sâmbătă, ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Economica.net - sâm, 20 apr. 2019, 12:27
Daea: Dublul standard este o realitate, nu o ficţiune. Am propus amenzi de cel puţin 4% din cifra de afaceri

„Ştim foarte bine că dublul standard este o realitate şi nu este o ficţiune. Este o realitate pentru că a putut a fi constatat în mai multe ţări ale Uniunii Europene, în mod deosebit în ţările din partea de est.(…) Am propus un amendament pentru completarea directivei 29 din 2005 (…) care pune în spaţiul juridic acea prevedere prin care se interzice cu desăvârşire de către orice comerciant, indiferent unde se află el, să practice calitate dublă a produsului. Cu alte cuvinte, în acelaşi lot să fie aceeaşi calitate, indiferent unde pleacă, că pleacă în Belgia, că pleacă în Germania, că pleacă în România, şi să se respecte întocmai. Măsurile coercitive pentru nerespectare sunt extrem de puternice, stabilindu-se în actul normativ amenzi care înseamnă cel puţin 4% din cifra de afaceri sau, dacă nu poţi să determini cifra de afaceri, să fie de cel puţin două milioane de euro”, a spus Petre Daea, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

El a precizat că, pe plan naţional, există în acest sens două direcţii de acţiune, respectiv continuarea şi intensificarea controalelor şi programul de creştere a producţiei româneşti.

„Pe plan naţional avem două direcţii de acţiune. În primul rând acest control pe baza legilor pe care le avem. Continuăm controalele şi le intensificăm la toate produsele care sunt puse pe piaţă în România. În al doilea rând, avem acest program de creştere a producţiei şi de realizare a unor produse româneşti care sunt mult mai valoroase, în special produse din legumicultură şi fructe, produse pe care să le realizăm şi sa le punem în contrapartidă pe piaţă consumatorului, în aşa fel încât să descurajăm aceste produse din afara ţării, apreciind calitatea deosebită pe care le au produsele româneşti”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Acesta a subliniat că, săptămânal, sunt comunicate rezultatele în urma controalelor, „pentru a cunoaşte opinia publică ce există în piaţă şi care sunt măsurile luate de autorităţile statului”.

Întrebat despre proiectul de lege împotriva dublei calităţi a produselor, care să sancţioneze firmele ce comercializează produse de calitate mai slabă decât în ţările de origine, la care a făcut referire vineri preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii a precizat că trebuie măsuri radicale şi că autorităţile din România au în vedere praguri ale amenzilor mai mari de 4% din cifra de afaceri.

„Trebuie măsuri aspre, radicale, pentru că nu este posibil să tratezi diferit un consumator din România sau un consumator din altă parte, pe piaţa unică. Vom face precizările juridice necesare în aşa fel încât această posibilitate să nu existe în România şi să fim în egalitate cu fiecare cetăţean din UE pentru fiecare produs pe care îl punem pe masa consumatorului.(..) Amenda va fi minim 4%. Iar statul membru poate să ridice acest procent. Sigur că ne gândim la praguri cât mai mari pentru a descuraja o asemenea practică. Se poate mai mult. Se va stabili cât va fi acest procent. Dacă n-ai posibilitatea să ai acest procent, legiuitorul îţi dă posibilitatea să operezi cu amenzi de peste două milioane de euro. Iată că sunt soluţii să descurajăm o asemenea activitate”, a subliniat Daea.

Totodată, ministrul Agriculturii a precizat că în perioada Sărbătorilor Pascale se impune accelerarea controalelor, astfel încât să nu intre în ţară produse cu o calitate îndoielnică.

„Toate instituţiile statului sunt în dispozitiv conform atribuţiilor legale pe care le au. Verifică de fiecare dată, în funcţie de responsabilitatea fiecărei instituţii în parte, prin metode stabilite, respectând litera legii, controlând la faţa locului ceea ce este de controlat, în aşa fel încât consumatorul să fie protejat. Acum, în perioada aceasta se impune accelerarea controlului, dat fiind că sunt aceste vârfuri de aprovizionare în ţară cu tot felul de produse legate de evenimentele care se produc în România şi nu numai în România, căutându-se de către fiecare comerciant folosirea acestei oportunităţi în interesul lui propriu, uneori îndepărtându-se de pretenţiile consumatorului şi îndepărtându-se de consumator, în condiţiile în care pun în mişcare produse care nu sunt din punct de vedere sanitar-veterinar în regulă şi caută evident să speculeze şi piaţa. Acesta este motivul pentru care aţi putut observa în ultima perioadă o acţiune concertată a instituţiilor abilitate în domeniu. Noi şi alţii suntem interesaţi tot timpul să păstrăm acest echilibru în aşa fel încât în ţară să nu intre produse de calitate îndoielnică, dar din nefericire au intrat”, a explicat Daea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, joi, la Suceava, că va depune în Parlament un proiect de lege împotriva dublei calităţi a produselor. El a declarat că firmele străine care vor vinde produse de calitate mai slabă decât în ţările de origine vor fi sancţionate.

Dragnea a declarat că prin iniţiativa privind dublul standard de calitate a produselor doreşte să introducă în legislaţia românească prevederi preluate de la nivel european care să stabilească norme de aplicat în asemenea cazuri, inclusiv o amendă de 4% din cifra de afaceri pentru firmele care procedează astfel.

„Lucrurile nu sunt complicate aici, am anunţat-o înainte de a o depune pentru că, mă rog, am auzit prostiile spuse de Orban care nici măcar nu ştie ce vorbeşte şi a încercat să mintă, ca de obicei, despre ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul European. La iniţiativa doamnei Maria Grapini, s-a realizat o dezbatere pe dublul standard, la iniţiativa dumneaei s-a finalizat şi raportul care dă posibilitatea statelor membre să poată interveni cu autorităţile naţionale când identifică astfel de cazuri. Şi vreau să depunem în Parlament o lege care să pună în legislaţia românească procedurile de aplicat în această situaţie, inclusiv o amendă de 4% din cifra de afaceri pentru aceste firme, companii care procedează în felul ăsta”, a explicat Dragnea.

Te-ar mai putea interesa și
Elon Musk afirmă că Farage ar trebui să demisioneze din funcţia de lider al partidului Reform UK
Elon Musk afirmă că Farage ar trebui să demisioneze din funcţia de lider al partidului Reform UK
Miliardarul american Elon Musk a declarat duminică că deputatul britanic Nigel Farage ar trebui să demisioneze din funcţia de lider al partidului de extremă dreapta Reform UK, la doar câteva......
Nicuşor Dan: Călin Georgescu are o şansă la CEDO
Nicuşor Dan: Călin Georgescu are o şansă la CEDO
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că fostul candidat la funcţia de preşedinte al României Călin Georgescu ...
Circulația turistică a românilor către Bulgaria și Grecia va crește cu 40% în 2025, datorită intrării în spațiul Schengen terestru – touroperator
Circulația turistică a românilor către Bulgaria și Grecia va crește cu 40% în 2025, datorită intrării în spațiul ...
Datorită intrării României în spațiul Schengen terestru, touroperatorul IRI Travel anticipează o creștere de 40% a ...
Ţările de Jos: Ninsorile perturbă traficul rutier şi aerian
Ţările de Jos: Ninsorile perturbă traficul rutier şi aerian
Ninsorile care au afectat duminică regiuni extinse din Ţările de Jos au provocat perturbări în transporturi, inclusiv ...