Daea: prin PNDR, nu a fost adus niciun cent în România, în 2015 – 2016

Gradul de absorbţie pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) ar putea depăşi 50% anul acesta, în condiţiile în care în anii 2015 şi 2016 nu a fost adus în România niciun cent, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mar, 28 aug. 2018, 15:24
Daea: prin PNDR, nu a fost adus niciun cent în România, în 2015 - 2016

„În PNDR am făcut salturi extraordinare şi cred că anul acesta va fi posibil să depăşim 50% grad de absorbţie. Lucrurile sunt într-o analiză periodică. (…) În 2015 şi 2016 niciun cent nu a fost adus în România pe Planul Naţional de Dezvoltare Rurală. A fost un avans dat de Uniunea Europeană pentru a avea capital de lucru pentru PNDR, dar nu au fost bani aduşi ca urmare a unui program, ca urmare a realizării unui proiect, ca urmare a unei decontări la bugetul de stat şi apoi să preiei banii de la UE. Practic, niciun cent”, a subliniat Petre Daea.

Acesta a mai spus că este pentru prima dată în România când a fost modificat PNDR 2020 „în interesul fermierilor şi al ţării”, astfel încât să poată fi absorbiţi toţi banii de la UE.

„Prin efort conjugat, atent şi responsabil, am modificat PNDR în interesul fermierilor şi al ţării, socotind că acolo unde lucrurile nu merg şi analizând de ce nu merg, nu trebuie să le lăsăm pur şi simplu cum le-am declarat prima dată, ci să flexibilizăm sistemul de gândire şi de absorbţie ca să aducem toţi banii în ţară”, a adăugat ministrul Agriculturii.

În anii 2016-2018, plăţile efectuate de AFIR din FEADR pentru proiecte de investiţii se vor ridica la 4,13 miliarde euro, din care 1,4 miliarde euro în anul 2018.

Potrivit ministrului, într-un an şi şapte luni, peste 5,6 miliarde de euro au intrat în România din fondurile europene pe agricultură şi dezvoltare rurală, gradul de absorbţie la APIA fiind aproape de 100%.

Până în prezent, Uniunea Europeană a decontat României 2,29 miliarde euro pentru agricultură şi dezvoltarea rurală, iar angajamentul pentru întregul an este de 3,2 miliarde euro.

În 2017, România a fost de trei ori pe primul loc în accesarea fondurilor europene: în lunile martie şi august la accesarea sumelor din FEGA şi în trimestrul II la accesarea sumelor din FEADR.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...