‘România nu a pierdut niciun leu şi este interesată să ia tot ce trebuie la timp şi fără echivoc, în condiţii corecte, respectând metodologic prevederile juridice interne şi externe în aşa fel încât să nu aibă probleme în corecţia sumelor, care ar putea să vină ca ‘o recompensă’ a greşelilor. Suntem atenţi’, a precizat ministrul Agriculturii.
Acesta a fost întrebat de unul dintre membrii comisiei dacă s-a rezolvat comunicarea dintre APIA şi CE în condiţiile în care în spaţiul public au apărut informaţii că România trebuie să returneze CE plăţi directe de 433 de milioane de euro.
‘Este o neînţelegere în comunicarea dintre noi, APIA şi Comisia Europeană şi îmi pare rău că există o astfel de neînţelegere. Vreau să vă spun că gradul de accesare pe FEGA este 99,9%. Vă rog să verificaţi. Va dau documente. Vă rog să corespondaţi. Vă rog să întrebaţi pe oricine sa vedeţi că aşa este situaţia’, a precizat Daea.
Senatorul PNL, Florin Cîţu, l-a întrebat pe şeful de al MADR de ce se pune din bugetul de stat toată suma acordată fermierilor pentru subvenţii în condiţiile în care această sumă vine oricum de la UE.
‘Mi-e uşor să dau răspuns pentru că l-am mai dat la aceeaşi întrebare. Bani trebuie să ai în bugetul statului, să îi dai la timp, în aşa fel încât lucrările în agricultură să se execute şi fără alt efort suplimentar din partea fermierilor. Altfel, fermierul se duce la bancă, se duce să ia credite costisitoare cu comisioane şi cu pierderi de timp. Nu. Bugetul acordă aceste sume, apoi regula cunoscută se recuperează de la UE pe acele sume care au fost plătite corect. Sprijinul din agricultură nu se alimentează numai din FEGA ci şi prin Bugetul naţional pe ajutoarele naţionale tranzitorii’, a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a mai precizat că tot ceea ce s-a plătit până acum va intra în exerciţiul anului următor, pentru că ‘aceste plăţi se fac într-o conduită stabilită la nivelul UE’.
‘România a efectuat acum, de la 16 octombrie până astăzi, o plată către fermieri de peste un miliard de euro. Nimic nu am primit acum pentru că intră în exerciţiul anului următor. Aceştia îi recuperăm prin cererea de restituire anul viitor. Aceste plăţi se fac printr-o conduită unitară stabilită la nivelul UE. Nu face România cum vrea ea. Aceste plăţi se fac într-o conduită stabilită la nivelul UE. Nu face România cum vrea ea. Anul bugetar la Comisia Europeană începe la 16 octombrie’, a mai spus Daea.
Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2018 a fost aprobat joi în comisiile reunite de Buget-Finanţe din Parlament, cu 18 voturi pentru şi 11 împotrivă, fiind avizat şi un amendament care propunea suplimentarea cu 50 de milioane de lei a programului de realizare a sistemului antigrindină.