‘În România, din calculele noastre rezultă peste 336.000 de tone de lână care, până anul acesta, ştiţi foarte bine fie că era abandonată, fie că i se dădea foc. Într-un cuvânt, era pur şi simplu în voia sorţii, pentru că cei care cresc ovine nu aveau interesul, neavând unde să valorifice’, a afirmat Petre Daea.
Ministrul a adăugat că lipsa de câştig îi determina pe oieri să abandoneze acest produs, pe care el l-a catalogat drept extraordinar.
‘De anul acesta am instituit prin hotărâre de guvern un sprijin de un leu pe kilogramul de lână, în condiţiile în care această lână se valorifică. Am purces la înscrierea celor care cresc ovine şi au cantităţi de lână spre valorificare. Am ajuns la un număr de 32.000 de persoane, deci 32.000 de crescători de ovine din ţară s-au înscris în acest program. Sunt realizate patru centre de valorificare a lânii’, a menţionat Daea.
El a apreciat că la început se va câştiga puţin, deoarece nu există încă o desfacere, nici o valorificare superioară a acestui produs, dar cu timpul este convins că lucrurile se vor schimba.
‘Acest sprijin de un leu pe kilogramul de lână va continua şi anul viitor astfel încât să nu lăsăm nici un fir de lână pe mărăcini sau să i se dea foc. Să îl aducem acolo unde valoarea lui poate fi ridicată prin folosire superioară, înţelegând că avem şi posibilitatea, având în vedere resursa, dar avem şi mintea necesară şi forţa de muncă pe care vrem să o folosim legând astfel interesul local de acest produs minunat’, a conchis ministrul Agriculturii.
Petre Daea este prezent joi la Alba Iulia, pentru a fi alături de Campania naţională de informare şi promovare ‘Alege oaia!’, eveniment ce se va desfăşura, inclusiv în 1 Decembrie, în Şanţurile Cetăţii Alba Carolina.