Dăianu ASF: Interesul mare pentru oferta Romgaz arată faptul că există economisire internă

Interesul mare al investitorilor pentru acțiunile Romgaz arată faptul că există economisire internă în România, a declarat miercuri Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul unei conferințe pe tema privatizărilor pe piața de capital.
Economica.net - mie, 30 oct. 2013, 10:55
Dăianu ASF: Interesul mare pentru oferta Romgaz arată faptul că există economisire internă

‘Suprasubscrierile din oferta Romgaz sunt un vot de blam pentru cei care au aclamat că nu există potențial intern. Acest lucru trebuie să ne dea de gândit pentru viitoarele demersuri. Este dovada faptului că există economisire internă’, a precizat Dăianu.

El a subliniat că piața locală de capital trebuie să se bazeze pe termen lung pe companiile private, nu pe cele de stat.

‘Listările de stat pot face diferența, dar pe termen lung piața de capital trebuie să trăiască din companiile private. La un moment dat, termini de listat companiile de stat’, a susținut oficialul ASF.

Cererea din oferta publică pentru Romgaz a depășit toate așteptările, până marți fiind depuse ordine ferme în valoare de 1,8 miliarde de lei din partea investitorilor de retail, a anunțat Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, în cadrul aceleiași conferințe.

‘Oferta Romgaz a depășit toate așteptările, nimeni n-a crezut că va exista o asemenea cerere în România. Erau estimări că piața locală poate atrage maximum 200 de milioane de euro. Până ieri (marți — n.r.), doar pe segmentul persoanelor fizice subscrierile erau de 1,8 miliarde de lei. Scriem istorie în momentul de față’, a spus Anghel.

El a arătat că Guvernul a luat o decizie bună când a alocat investitorilor mici o tranșă de 15% din această ofertă. ‘Există o posibilitate de a se majora tranșa pentru retail la mai mult de 15%’, a subliniat el.

Oferta publică inițială prin care statul vrea să vândă 15% din acțiunile Romgaz a început pe 22 octombrie și este planificată să se încheie pe 31 octombrie 2013.

Prețul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 și 32 de lei pe acțiune, ceea ce reprezintă un interval de preț între 7,38 și 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acțiune.

Oferta publică inițială include acțiuni și Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România și acțiuni și GDR-uri pentru investitorii instituționali din afara României.

După ofertă, Ministerul Economiei va deține cel puțin 70% din acțiunile companiei, iar Fondul Proprietatea își va menține pachetul existent de 15% din acțiunile companiei, restul fiind reprezentat de acțiunile tranzacționate liber pe piață.

Tranzacțiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul ‘SNGR’ și tranzacțiile de acțiuni pe Bursa de la București, sub simbolul ‘SNG’, sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.

Goldman Sachs International și Erste Group Bank acționează în calitate de coordonatori globali comuni pentru ofertă. Banca Comercială Română și SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiți lead manageri pentru piața locală.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor climatice pentru ţările în curs de dezvoltare la 250 de miliarde de......
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...