Dăianu: Corupţia mare şi instituţiile slabe îngreunează intrarea în Schengen

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, consideră că intrarea României în Spaţiul Schengen este îngreunată de 'corupţia mare' şi 'instituţii slabe'.
Economica.net - vin, 03 apr. 2015, 12:52
Dăianu: Corupţia mare şi instituţiile slabe îngreunează intrarea în Schengen

‘Avem instituţii foarte slabe, cheltuieli publice ineficiente, sectorul public este furnizor de rente (…) Corupţia mare şi instituţii slabe îngreunează intrarea în Schengen, oricât, sigur, ne pare rău, miniştrii noştri fac eforturi, premierul, preşedintele încearcă să convingă (…), a afirmat, vineri, Dăianu, la o dezbatere pe marginea lucrării sale ‘Marele impas în Europa. Ce poate face România?’.

El a spus că programele cu instituţiile financiare internaţionale nu asigură surmontarea decalajelor economice şi a apreciat că este necesară o atitudine a UE care să apere ordinea şi securitatea în Europa.

‘Importanţa alianţelor strategice în Uniune a devenit mare, şi teritorial, dar şi ca diversitate. Cu cine suntem noi aliaţi strategic în Uniune, în afară, sigur, avem parteneriatul cu SUA. Este necesară o atitudine a Uniunii care să apere ordinea şi securitatea în Europa, protejarea frontierelor (…)’, a arătat Dăianu.

La rândul său, Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Parlamentului European, a spus că, în momentul de faţă, pe fondul unei securităţi ‘deteriorate’, se impune întărirea democraţiei, ‘fără derogări’ de la aceasta.

‘Avem o securitate deteriorată, avem încă încă criza internă pe care nu am depăşit-o. Am avut problema Greciei, care a izbucnit cu câţiva ani în urmă şi era problema fundamentală, astăzi continuăm să avem problema Greciei, dar avem şi Ucraina pe cap. Se impune depăşirea crizei, întărirea democraţiei. Adică, aici, nu mai putem să acceptăm derogări de la democraţie’, a subliniat Paşcu.

Cât priveşte problema apărării şi securităţii, el a spus că UE trebuie să se gândească cum poate să sprijine NATO.

‘NATO nu poate să facă absolut tot. În acest război hibrid sunt zone în care NATO nu este pregătit, dar UE este pregătită. Pe zona de luptă împotriva corupţiei, pe respectarea legalităţii, pe colaborarea poliţienească, pe toate lucrurile astea, UE e cea care este echipată, nu NATO, şi împreună trebuie să asigure securitatea’, a relevat, printre altele, Paşcu.

Institutul European din România şi Biroul de Informare al Parlamentului European au organizat, vineri, o dezbatere pe marginea unei lucrări semnate de Daniel Dăianu, ‘Marele impas în Europa. Ce poate face România?’, în cadrul discuţiilor fiind abordate chestiuni privind situaţia actuală a UE, multiplele crize pe care trebuie să le traverseze Uniunea sau modul în care se poziţionează România vizavi de politicile europene.

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află în topul cartierelor în care locuitorii percep costul vieții ca fiind......
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...