Dăianu: Economia românească ar putea reveni pe creştere în trimestrul II

Economia românească ar putea reveni pe creştere în trimestrul doi din 2012, însă aceasta va fi mică, în principal din cauza tensiunilor din zona euro, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, economistul Daniel Dăianu, consilier de stat în cadrul Aparatului Propriu de Lucru al primului-ministru.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 09:24
Dăianu: Economia românească ar putea reveni pe creştere în trimestrul II

‘În cel de-al doilea trimestru al anului 2012, evoluţia economică depinde de sentiment, de sentimentul pieţelor. Dacă se măreşte expectativa şi precauţia, cererea agregată şi nivelul activităţii economice vor fi afectate. În trimestrul II, dacă economia ar reveni pe traiectoria pozitivă, având în vedere că situaţia în zona euro este încordată, s-ar putea să avem o creştere mai mică. Mă aştept ca economia să se mişte către plus, dar puţin’, a afirmat Daniel Dăianu.

Economistul a precizat că recesiunea tehnică nu reprezintă un motiv de alertă, însă România va fi afectată de situaţia din zona euro, care va determina o scădere a exporturilor, efect ce poate fi atenuat numai într-o mică măsură de creşterea cererii interne pe care se mizează în 2012.

‘Recesiunea economică tehnică este în linie cu aşteptările analiştilor economici, este în marjă, către limita superioară. Nu este un motiv de alertă. Însă sunt preocupat de ce se întâmplă în zona euro. Vom fi cu siguranţă afectaţi, primul efect fiind încetinirea exporturilor. Chiar dacă în 2012 se mizează pe cererea internă, aceasta nu va fi o susţinere decisivă. Exporturile contează mult. De asemenea, vor fi influenţate costurile de împrumut, de finanţare şi de refinanţare a datoriei publice, adică marjele la care se împrumută statul şi firmele’, a menţionat Daniel Dăianu.

În contextul actual, în plan intern, Banca Naţională a României constituie principalul mecanism de contracarare a efectului de contagiune cu care se confruntă economia românească, a precizat consilierul de stat.

‘Pentru a limita aceste efecte, în plan extern, Banca Central Europeană şi Fondul European pentru Stabilitate trebuie să fie pregătite pentru limitarea efectului de contagiune. În ţară există un dispozitiv al Băncii Naţionale care permite intervenţii, care include şi o bancă punte. Este esenţial ca execuţia bugetară să continue procesul de consolidare. În contextul actual şi cel prefigurat ar fi rău ca noi să avem derogări. Adică să nu se cedeze la solicitări’, a spus acesta.

De asemenea, economistul a indicat şi absorbţia fondurilor europene şi combaterea evaziunii fiscale ca măsuri interne pentru susţinerea lichidităţii.

‘Absorbţia fondurilor europene, în circumstanţele actuale, când există goană după lichiditate, ar ajuta mult la echilibrarea cererii şi ofertei. De asemenea, combaterea evaziunii fiscale ar avea efecte pozitive în economie în general, dar în special acum’, a adăugat Dăianu.

Economia României s-a contractat cu 0,1% în primul trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul IV din 2011, iar în aceste condiţii ţara a intrat în recesiune tehnică întrucât a consemnat două trimestre consecutiv de scădere a Produsului Intern Brut.

Potrivit datelor estimate anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) al României în trimestrul I din 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV din 2011 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2011, PIB a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...