Dăianu: Valorificarea resurselor naturale ale României trebuie să fie mult mai profitabilă pentru economia noastră

Regulile fiscale adecvate se cuvine să fie însoţite de reguli macroprudenţiale, care să aibă grijă ca expansiunea creditării să nu pericliteze stabilitatea financiară şi economică, iar valorificarea resurselor naturale ale României trebuie să fie mult mai profitabilă pentru economia noastră, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, într-o analiză publicată pe pagina de internet a instituţiei.
AGERPRES - lun, 14 feb. 2022, 12:36
Dăianu: Valorificarea resurselor naturale ale României trebuie să fie mult mai profitabilă pentru economia noastră

„Dincolo de efectele pandemiei şi creşterea brutală a preţurilor la energie, care au bulversat întreagă societate, necazurile economice ale României sunt legate, nu de ieri de azi, de deficite bugetare mari. Deficitul bugetar, pe componentă să structurală, ne-a adus în situaţia de a avea spaţiu foarte limitat de manevră când economia era în prag de recesiune adâncă, după izbucnirea pandemiei. Suspendarea regulilor fiscale în UE în perioada 2020-2022 a permis să fie atenuate suferinţele cetăţenilor, ale economiei, dar nu a înlăturat necesitatea de a face o corecţie fiscală/bugetară de amploare în câţiva ani – să fie adus deficitul bugetar sub 3% din PIB în mod sustenabil, pentru a stabiliza datoria publică”, se menţionează în analiză.

Dăianu precizează că, într-un text publicat anterior, pe pagina de internet a Consiliului Fiscal, au fost examinate reguli fiscale comune în UE, reforme gândite a le face mai potrivite circumstanţelor actuale. Şi s-a subliniat că, deşi este de înţeles o adaptare a regulilor fiscale, nevoia de corecţie fiscală/bugetară în România nu îşi pierde din stringenţă.

„Există însă un aspect mai puţin aflat în discuţia publică, care nu trebuie să fie omis când se judecă relaţia între buget public, politică bugetară şi stabilitate economică. Deşi construcţii bugetare defectuoase, deficite bugetare adânci, politici prociclice zdruncină o economie şi lovesc stabilitatea ei, nu totul se rezumă la buget public ca generator de criză. Istoria economică a României ca şi episoade de criză de balanţă de plăţi în lume arată că necazurile pot avea originea în dezechilibre majore între economisire şi investire în sectorul privat, în expansiunea excesivă a creditării pentru firme private. (…) Au fost ani cu bule speculative în numeroase economii europene, între care şi România. Ceva asemănător s-a întâmplat în criza asiatică din anii 1997-1998 şi, anterior, în America Latină. Şi s-a văzut că, nu arareori, nu bugetele publice erau vinovate în principal de crize de lichiditate/de balanţă de plăti, ci îndatorarea excesivă a sectorului privat, o expansiune mare a creditului (nu către producţie), ce invită o criză de încredere în monede naţionale, determină crize valutare”, susţine preşedintele CF.

Potrivit analizei, criza datoriilor suverane din zona euro a ilustrat un amestec de supraîndatorare publică, precum Italia şi Grecia, Spania cu datorii ascunse ale provinciilor, şi supraîndatorare privată, exemplul cel mai notoriu fiind datoriile „grotesc de mari ale băncilor private din Irlanda”, în afară zonei euro ceva similar fiind în Islanda.

„Reguli fiscale adecvate se cuvine să fie însoţite de reguli macroprudenţiale, care să aibă grijă ca expansiunea creditării să nu pericliteze stabilitatea financiară şi economică. Este motivul pentru care, după 2009, s-a vorbit tot mai mult în lume despre reguli macroprudenţiale, au apărut instituţii (ESRB/Consiliul European pentru Risc Sistemic, ESMA, EIOPA) şi instrumente în UE care au drept obiectiv supravegherea şi influenţarea mişcării creditului, stabilitatea financiară. În România există Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, care examinează riscuri sistemice la adresa stabilităţii financiare şi implică conlucrarea între BNR, ASF şi Guvern”, spune Daniel Dăianu.

El menţionează că băncile centrale din UE au aşezat, alături de stabilitatea preţurilor, stabilitatea financiară ca obiectiv central al politicilor lor, pornind de la considerente validate de evoluţia economiilor şi interpretarea analitică a crizelor. Astfel: stabilitatea preţurilor nu asigură automat stabilitatea economică; bugete publice cvasi-echilibrate pot fi înşelătoare dacă deficite externe devin prea mari dintr-o expansiune „exuberanţa” a creditării; bugetele publice trebuie să ţină cont de „pasive ascunse” (hidden liabilities); corecţii ale deficitelor externe pot fi extrem de dureroase dacă sunt lăsate numai pe seama reacţiei pieţelor; pentru finanţatorii externi, ce contează, finalmente, este îndatorarea externă totală a unui stat, care cuprinde pe cea publică şi cea privată; statul este chemat să fie garant dacă este pusă la îndoială bonitatea financiară a unei ţări, inclusiv pentru operaţiuni ale sectorului privat; riscuri sistemice trebuie să fie avute în vedere în mod constant; riscuri sistemice derivă şi din complexitatea tot mai mare a pieţelor financiare, din extinderea componentelor „umbră” (inclusiv cypto active), posibile atacuri informatice.

„Se poate nota că acum 14-15 ani deficitul de cont curent al României era de două cifre, în timp ce în ultimii ani, inclusiv 2021, a fost între 5-7% din PIB. Dar trebuie avut în vedere că avem deficite bugetare mari (nesustenabile fără o corecţie), că datoria publică a crescut considerabil (s-a triplat după 2008, chiar dacă este încă sub 50% din PIB), că finanţarea negeneratoare de datorie a deficitului de cont curent a scăzut ca pondere în ultimii ani (este sub 70%), că politici monetare se întăresc în lume din cauza persistenţei inflaţiei crescute brusc, că pieţele financiare vor face mai piperat costul finanţării pentru economii percepute mai vulnerabile. Şi, atenţie, economiile învecinate din UE nu au dezechilibre externe periculoase. Când judecăm ce diminuează riscurile sistemice se cuvine deci să punem laolaltă reguli fiscale cu reguli macroprudenţiale; împreună ele trebuie să prevină episoade de criză financiară, valutară, acută. Este de adăugat o regulă, deşi nescrisă în vreun tom european/internaţional de bune practici: necesitatea de a avea venituri fiscale peste un prag critic, care să permită finanţarea adecvată de bunuri publice esenţiale, capacitatea de a răspunde la şocuri adverse. Concret, ar însemna să se ajungă în România la venituri fiscale (inclusiv contribuţii), ce sunt acum circa 27% din PIB, de peste 32% din PIB (media în UE este de 40%, iar în economii emergente din UE de 33-34% din PIB)”, arată Daniel Dăianu.

Preşedintele CF precizează că regulile fiscale şi macroprudenţiale intră în arhitectura construcţiei politicilor macroeconomice, dar nici ele nu sunt lămuritoare în totalitate pentru progresul economic al unor ţări care excelează prin competitivitate. O performanţă economică bună cere câştiguri de productivitate sistematice şi plasare avantajoasă în lanţuri de valoare. Este nevoie de investiţii, de politici industriale (ţintite) care să încurajeze dezvoltarea unor domenii de vârf, inovaţie intensă, capital uman valoros.

El menţionează faptul că balanţe interne şi externe mai mult sau mai puţin echilibrate, ce pot fi uşor finanţate, nu întotdeauna echivalează cu o utilizare corespunzătoare a resurselor. Când balanţe echilibrate sunt însoţite de o subutilizare masivă de resurse, echilibrele sunt precare, ele denotă o alocare suboptimă a resurselor. Iar această situaţie poate fi favorizată de un curs de schimb supraevaluat, ce încurajează importuri şi descurajează exporturi. Dar, ce contează cel mai mult pentru competitivitate, este plasarea avantajoasă în lanţuri de valoare (producţie) crosfrontaliere, dezvoltarea sistematică a producţiei de bunuri şi servicii exportabile, sau care pot înlocui importuri, aşa numitele „tradables”. Echilibre precare rezultă şi când distribuţia veniturilor, a câştigurilor în economie, în societate, este foarte asimetrică.

În analiză se spune că NGEU este pentru UE politică industrială, care are în vedere chestiunea mare energetică şi competiţia geopolitică. PNRR are o relevanţă similară pentru România, având însă o dimensiune suplimentară generată de un deficit de competitivitate ilustrat de deficite externe devenite aproape cronice.

În opinia lui Dăianu, PNRR poate mări competitivitatea economiei în mod semnificativ, poate ameliora calitatea echilibrelor interne şi externe. Valorificarea PNRR este o „bătălie pentru apa grea” în cazul României. Consolidarea bugetară trebuie să reducă din deficitele externe, fenomenul deficitelor gemene este vizibil în ultimii ani, de exemplu în 2021 deficit bugetar cash de 6,7% din PIB şi deficit de cont curent către 7% din PIB, însă trebuie totodată că rigorile macroprudenţiale să nu permită o expansiune a creditării care, în loc să favorizeze investiţii productive, ar susţine o cerere de import ce ar întreţine deficite externe periculoase.

„O întrebare legitimă este de ce ar trebui să fim preocupaţi de expansiunea creditului către firme private când acest credit este circa 27% din PIB (mult diminuat după criza financiară, când se situa la aproape 40% din PIB), probabil cel mai scăzut din UE. Aici se poate face o analogie cu chestiunea bugetului public, dat fiind că datoria publică autohtonă este încă la o cotă rezonabilă în context UE (datoria publică a zonei euro este circa 90% din PIB). Problema ţine de o dinamică a creditului ce poate strica echilibrele. Iar aici se cuvine să vedem şi ce finanţează creditul – una este să finanţezi producţie de tradables şi altceva să construieşti mall-uri şi magazine care susţin cererea de importuri. În plus, un deficit de cont curent de 5% din PIB poate fi mai convenabil decât unul de 4% din PIB dacă finanţarea sa nu generează datorie – nu mai vorbim de orientarea creditului (ce se finanţează cu el). Valorificarea resurselor naturale ale României trebuie să fie mult mai profitabilă pentru economia noastră. Ansamblul politicii economice trebuie să încerce ameliorarea competitivităţii, a productivităţii economiei, să obţină poziţii cât mai avantajoase în lanţuri de valoare/producţie, care să permită venituri în creştere pentru cetăţenii români”, se mai spune în analiză.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...