Daimler a ieşit din acţionariatul EADS

Grupul german Daimler, care deţine Mercedes-Benz, a vândut participaţia de 7,5% pe care o deţinea la compania de aeronautică şi apărare EADS pentru 2,2 miliarde euro, fondurile urmând să fie investite în producţia auto şi în tehnologie.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 13:40
Daimler a ieşit din acţionariatul EADS

Daimler a vândut 61,1 milioane de acţiuni la European Aeronautic, Defence & Space Co. (EADS) la un preţ de 37 euro pe acţiune, a anunţat miercuri grupul german.

EADS a răscumpărat 16 milioane din acţiunile vândute de Daimler, pentru 600 milioane euro.

Daimler s-a implicat în urmă cu mai bine de 10 ani în formarea grupului EADS, fiind până anul trecut unul dintre principalii acţionari ai companiei de apărare.

Mercedes-Benz a fost devansată însă în ultimii ani de rivalii BMW şi Audi. Daimler încearcă să-şi revigoreze vânzările cu o nouă gamă de automobile premium.

Declinul pieţei auto europene, care se apropie de minimul ultimilor 20 de ani, a determinat compania să iniţieze un program de reducere a costurilor şi să amâne, în luna octombrie, mai multe obiective de profit.

Analiştii Commerzbank consideră că fondurile obţinute de Daimler prin vânzarea participaţiei la EADS vor asigura dividendele pentru acest an.

„Este mai bine pentru Daimler să investească banii în afacere sau să îi cheltuiască în beneficiul acţionarilor sub formă de dividende”, notează un analist al Commerzbank, a doua mare bancă germană după active.

Daimler a alocat pentru anul 2012 un divident de 2,2 euro pe acţiune, neschimbat faţă de cel distribuit cu un an în urmă, după ce profitul a scăzut cu 2%. BMW a crescut dividendul aferent anului trecut cu 8,7%, la 2,5 euro pe acţiune, datorită profitului record obţinut în această perioadă. Volkswagen, proprietarul Audi, a majorat cu 16% dividendul corespunzător anului 2012, la 3,56 euro pe acţiune.

Daimler a mai vândut în decembrie un pachet de 7,5% din acţiunile EADS pentru 1,66 miliarde euro.

Mercedez-Benz a pierdut poziţia de lider global pe piaţa automobilelor premium în 2005, în favoarea BMW, şi a căzut în 2011 pe locul 3, fiind depăşită şi de Audi. Distanţa dintre cele două companii şi Mercedes a s-a extins în 2012 şi continuă să crească.

Grupul media Lagardere, înregistrat în Franţa, a vândut săptămâna trecută acţiunile pe care le deţinea la EADS pentru 2,28 miliarde euro.

EADS încearcă să simplifice structura acţionariatului pentru a reduce influenţa factorului politic în deciziile luate la vârful companiei. Anul trecut, directorul general al EADS Tom Enders a încercat să încheie o fuziune cu grupul britanic BAE Systems, care a eşuat în urma opoziţiei guvernului german.

În cadrul tranzacţiei anunţate miercuri, Daimler a încheiat un contract pe derivate financiare cu Morgan Stanley şi Goldman Sachs, băncile care au intermediat operaţiunea. Cele două instituţii au preluat 8 milioane din acţiunile EADS scoase la vânzare de grupul german. Valoarea nominală a derivatelor preluate de Daimler nu a fost precizată.

Te-ar mai putea interesa și
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii din Prahova avertizează cu privire la riscul de avalanșe
Salvamontiştii prahoveni avertizează, sâmbătă, asupra posibilităţii declanşării unor avalanşe, în condiţiile în care în ultimele zile a nins destul de mult la altitudini mari, iar......
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul Donald Tusk la alegerile prezidențiale din Polonia
Primarul pro-european al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat să fie candidatul alianței conduse de premierul ...
Primarul capitalei poloneze Varşovia, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat sâmbătă candidat la alegerile prezidenţiale ...
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale
Irlanda este pe cale să devină următoarea țară care se confruntă cu o amenințare majoră la adresa rețelei sale electrice ...
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice ...