Declinul vine pe fondul măsurilor luate în diferite regiuni din Germania, care afectează vânzările de maşini diesel, şi a tensiunilor comerciale pe plan global. Anul trecut, un tribunal german a decis că oraşele din Germania pot interzice circulaţia celor mai poluante automobile diesel pe străzile lor. Teama că aceste interdicţii vor fi puse în aplicare a dus la scăderea semnificativă a vânzărilor de autoturisme diesel pe cea mai mare piaţă auto din Europa.
Divizia de lux Mercedes-Benz a înregistrat luna trecută o scădere a livrărilor de 6,7%, la 180.539 unităţi, comparativ cu ianuarie 2018. Directorul de vânzări Britta Seeger susţine că declinul a fost cauzat de „schimbările importante de modele”, la SUV-uri şi la maşinile compacte.
„2019 va fi un an dificil pentru întreaga industrie auto”, a avertizat Seeger.
Pe pieţele din Europa şi SUA vânzările au scăzut în ianuarie cu 11,2% şi, respectiv, 11,1%, în timp ce în China s-a înregistrat un avans de 4,8%.
Conform unei analize publicate de firma de consultanţă Ernst & Young (E&Y), producătorii auto germani au rezistat în 2018 declinului cu care s-a confruntat cea mai mare piaţă auto din lume – China.
Anul trecut, Volkswagen, BMW şi Daimler au vândut în China 5,5 milioane de automobile, în timp ce livrările totale pe piaţa chineză au scăzut cu 4%, primul declin din ultimii 20 de ani.
În China, cota de piaţă a producătorilor auto germani a crescut în 2018 cu aproximativ 2%, la aproape 24%, apreciază E&Y.
În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.