Planul prevede reutilarea fabricilor deţinute de societatea lor mixtă Beijing Foton Daimler Automotive în capitala Chinei şi adăugarea unei linii de producţie, urmând să fie fabricate anual 50.000 de camioane Actros.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că anul viitor va demara planul. Reprezentanţii Foton nu au dorit să comenteze, iar cei ai Daimler nu au fost disponibili imediat pentru a răspunde întrebărilor Reuters despre proiect.
După publicarea informaţiilor, acţiunile Foton au urcat cu 10%.
Toate camioanele Mercedes-Benz vândute în prezent pe piaţa din China sunt importate, iar preţul este semnificativ mai mare decât al camioanelor Auman fabricate local.
În primele zece luni din 2020 societatea mixtă a vândut 111.788 camioane de mare tonaj Actros, care beneficiază de tehnologia Daimler, o creştere de 55% faţă de perioada similară din 2019.
Anul trecut, Daimler a vândut în China, cea mai mare piaţă auto din lume, aproximativ 700.000 de automobile.
Vânzările de camioane în China au urcat cu 24% în perioada ianuarie-octombrie, la 3,87 milioane de unităţi, sprijinite de investiţiile guvernamentale în infrastructură, precum şi de reglementările mai dure privind emisiile. Însă, piaţa este dominată de companiile local, inclusiv FAW Jiefang, Dongfeng Motor şi Sinotruk.
China va rămâne cea mai mare piaţă a Mercedes-Benz în următorul deceniu, iar grupul german îşi va ajusta unităţile de producţie pentru a face faţă modificării cererii, pe fondul creşterii tensiunilor comerciale globale, a afirmat luna trecută directorul general al Daimler AG, Ola Kaellenius.
Declaraţia sa vine în contextul escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA, China şi Europa, după ce aproape un deceniu de creştere a ajutat Mercedes să devină cel mai bine vândut brand de lux din lume.
„Situaţia a devenit mult mai dură, tendinţa este spre negocieri mai dificile, inclusiv conflicte comerciale. Trebuie să avem grijă de unităţile de producţie şi, unde se justifică, să mutăm producţia. Anul trecut am vândut aproximativ 700.000 de autoturisme în China. Următoarea noastră cea mai mare piaţă este SUA, unde livrăm între 320.000 şi 330.000 de maşini”, a declarat Kaellenius.
Datorită cererii solide din China, Daimler şi rivalul german BMW au publicat rezultate preliminare peste aşteptări în trimestrul trei din 2020.
„În următorii zece ani ne aşteptăm de asemenea să înregistrăm cel mai semnificativ ritm de creştere în China, producătorul de maşini de lux va urma piaţa”, a explicat Kallenius. Dar, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale globale, perspectivele privind vânzările de maşini pe plan mondial rămân nesigure.
Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.
În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.