Daimler se aşteaptă la costuri suplimentare de până la 1,5 miliarde de euro în scandalul emisiilor

Economica.net
22 01. 2020
daimler_meeting_01_94617400

După ce deja a pus deoparte 1,6 miliarde de euro anul trecut pentru Dieselgate, compania germană se aşteaptă acum la costuri suplimentare de 1,1 – 1,5 miliarde de euro pentru 2019.

Conform datelor preliminare, Daimler ar urma să raporteze un profit operaţional de 5,6 miliarde de euro (6,2 miliarde de dolari) în 2019, de la 11,1 miliarde de euro în 2018, din cauza costurilor legate de rechemările la service şi litigiile legate de scandalul emisiilor motoarelor diesel.

De asemenea, compania se confruntă cu majorarea costurilor şi în alte domenii, în special în producţia de maşini electrice şi dezvoltarea vehiculelor autonome.

Miercuri dimineaţă, acţiunile Daimler înregistrau un avans de 1,1% la Bursa de la Frankfurt.

Daimler se aşteaptă ca rentabilitatea vânzărilor la divizia Mercedes-Benz Cars să scadă la 4% în 2019, de la 7,8% în 2018.

Recent, Ministerul Transporturilor din Germania a cerut Daimler să recheme în service încă 60.000 de maşini Mercedes-Benz fabricate în perioada 2012 – 2015, deoarece aveau instalate dispozitive capabile să reducă emisiile în cadrul testelor de laborator. De asemenea, autorităţile de la Berlin au anunţat că vor extinde investigaţia şi la alte modele.

După ce Volkswagen a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, Guvernul de la Berlin a ordonat efectuarea de teste de emisii la toatele modelele de autovehicule aflate în prezent în circulaţie în Germania.

Analiştii susţin că la vehiculele incriminate sistemul de filtrare a emisiilor poluante este dezactivat când temperatura exterioară coboară sub un anumit nivel. Conform normelor europene în vigoare, această procedură nu este permisă decât în situaţia evitării unui accident sau a pagubelor produse motorului. În consecinţă, Guvernul german a cerut producătorilor auto să revizuiască acest mecanism.

De asemenea, Daimler a rechemat la service în mod voluntar trei milioane vehicule din Europa care încălcau standardele privind emisiile. Măsurile au fost luate pentru a reduce emisiile de oxid de azot, care provoacă probleme respiratorii, a anunţat Daimler.

Board-ul Daimler a aprobat măsuri de reducere a poluării provocate de motoarele diesel în Europa, inclusiv o investiţie de 220 de milioane de euro pentru a moderniza peste trei milioane de vehicule Mercedes-Benz echipate cu motoare diesel.

Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.

În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.