Daimler se extinde în China, inaugurând prima sa fabrică de motoare din afara Germaniei
Compania germană va investi în China două miliarde de euro pentru a dubla producţia până în 2015, la peste 200.000 de vehicule.
Daimler a finalizat achiziţionarea unei participaţii de 12% în BAIC Motor, divizie a companiei chineze Beijing Automotive Group, pentru 625 milioane de euro (845 milioane de dolari), a anunţat marţi Bodo Uebber, directorul financiar al producătorului auto german.
Daimler va investi în China două miliarde de euro pentru a dubla producţia până în 2015, la peste 200.000 de vehicule. Luni, Daimler a inaugurat în China prima fabrică de motoare din afara Germaniei, care va produce iniţial 250.000 de motoare, investiţia ridicându-se la 400 milioane de euro.
‘Investiţia strategică demonstrează angajamentul nostru pe termen lung faţă de China şi faţă de partenerul nostru chinez’, a declarat preşedintele companiei germane, Dieter Zetsche, care este şi şeful diviziei Mercedes-Benz Cars.
BAIC Motor va prelua 51% din uzina mixtă formată cu Daimler, în timp ce producătorul auto german ca deţine 51% din compania mixtă responsabilă cu vânzările. Tranzacţia urmează să fie supusă spre aprobare autorităţilor de la Beijing, a anunţat Daimler.
Vânzările Mercedes în China au crescut în perioada ianuarie-octombrie 2013 cu 8%, faţă de un avans de 1,5% în perioada similară din 2012.
‘Mercedes se îndreaptă spre direcţia potrivită în China. Vânzările au crescut anul acesta şi tendinţa pare să se menţină’ a declarat analistul Frank Biller, de la LBBW.
În februarie, Daimler a anunţat că va achiziţiona o participaţie de 12% în BAIC Motor, divizie a companiei chineze Beijing Automotive Group, extinzându-şi astfel prezenţa pe cea mai mare piaţă auto din lume.
Compania germană livrează pe piaţa auto chineză modelele Mercedes-Benz, Smart, AMG şi Maybach.
În iulie, Daimler a inaugurat oficial la Sebeş unitatea de producţie pentru montaj cutii de viteză automate pentru autoturismele de lux Mercedes-Benz, fiind create astfel circa 250 de locuri de muncă.
Linia de montaj, compusă din două linii principale şi 11 linii secundare, a fost transferată din Germania şi este parţial automatizată. Pentru lucrările de construcţie, asamblare linie şi infrastructură s-au investit aproximativ 30 de milioane de euro şi s-au creat 250 de noi locuri de muncă.