Daimler va rechema la service în Europa trei milioane vehicule care încalcă standardele privind emisiile

Producătorul auto german Daimler AG va rechema la service în mod voluntar trei milioane vehicule din Europa care încalcă standardele privind emisiile, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 18 iul. 2017, 16:17
Daimler va rechema la service în Europa trei milioane vehicule care încalcă standardele privind emisiile

‘Dezbaterea publică privind motoarele diesel a creat incertitudine. Prin urmare, am decis măsuri suplimentare pentru a reasigura şoferii acestor vehicule şi pentru a întări încrederea în tehnologia diesel’, a afirmat directorul general al grupului german, Dieter Zetsche.

Marţi, Daimler a anunţat că Board-ul său a aprobat măsuri de reducere a poluării provocate de motoarele diesel în Europa, inclusiv o investiţie de 220 de milioane de euro pentru a moderniza peste trei milioane de vehicule Mercedes-Benz echipate cu motoare diesel.

Măsurile au fost luate pentru a reduce emisiile de oxid de azot, care provoacă probleme respiratorii, a anunţat Daimler.

‘Compania va investi aproximativ 220 de milioane de euro. Rechemările vor fi gratuite pentru clienţi. Implementarea măsurilor va începe în următoarele săptămâni’, se arată într-un comunicat al grupului german.

Săptămâna trecută au fost publicate în presă informaţii potrivit cărora grupul ar fi vândut peste un milion de vehicule cu motoare pe care le-a manipulat pentru a părea mai puţin poluante, un demers similar cu cel de care este acuzat compatriotul Volkswagen.

Potrivit unei investigaţii derulate în comun de posturile de televiziune regionale WDR şi NDR, precum şi de cotidianul ‘Suddeutsche Zeitung’, timp de aproape un deceniu, motoarele OM 642 şi OM 651 produse de Daimler au utilizat un dispozitiv ilegal pentru a arăta emisii poluante mai mici în timpul testelor. Cele două motoare au fost instalate pe aproximativ un milion de vehicule Mercedes vândute în Europa şi SUA.

Citând un mandat de percheziţie emis de un tribunal din Stuttgart, ‘Suddeutsche Zeitung’ susţine că în luna mai au fost efectuate o serie de percheziţii la mai multe locaţii Daimler din Germania. Percheziţiile realizate au avut drept scop căutarea de documente aprobatoare şi dispozitive de stocare a datelor şi au vizat mai mulţi angajaţi de la Daimler, pe fondul suspiciunilor de fraudă şi publicitate mincinoasă cu privire la nivelul real de poluare al vehiculelor.

Principiul ar fi unul similar cu scandalul Dieselgate de la Volkswagen. Un sistem de reducere a emisiilor poluante ar fi pornit în momentul controalelor oficiale şi este oprit în condiţii reale. Volkswagen a recunoscut că a utilizat un astfel de dispozitiv şi a fost nevoit să plătească amenzi şi despăgubiri în valoare de 22,6 miliarde de euro.

Un purtător de cuvânt al Daimler a declarat pentru mass media din Germania că grupul nu face comentarii cu privire la investigaţiile în derulare, dar a insistat că producătorul auto cooperează cu autorităţile.

Mercedes-Benz a fost anul trecut cel mai mare producător de automobile de lux, depăşind BMW şi Audi.

În România, Daimler are două unităţi de producţie, în Cugir şi Sebeş.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...