„Dimineaţă am avut o întâlnire cu directoratul şi cu reprezentanţii sindicatului Navalistul de la Damen. Damen Holding a cerut insolvenţa şi aşa se cere procedură de faliment, dar de fapt reprezintă insolvenţa Damen Shipyards Mangalia, unde ei au directoratul şi conducerea cu atribute sporite, deci undeva în interiorul Damen Holding o astfel de cerere. Însă, în discuţia pe care am avut-o cu directoratul şi cu sindicatele, le-am explicat că din punctul meu de vedere, nici procedura insolvenţei nu este un lucru rău, pentru că poate crea oportunităţi. Avem exemplu Hidroelectrica, avem exemplul Romaero, unde lucrurile funcţionează până la urmă”, a precizat ministrul Oprea.
Acesta a adăugat că există varianta şomajului tehnic pentru angajaţi.
„Există resurse financiare atât în interiorul DSM-ului, Damen Shipyards Mangalia, cât şi posibilităţi de a, eventual, intra în şomaj tehnic, astfel încât lucrătorii de la Damen Mangalia să fie protejaţi în această perioadă. Se pot reîntoarce la lucru imediat ce va fi de lucru în şantier. Suntem în contact cu sindicatele, am fost în şantier de mai multe ori, am vorbit cu ei, le-am explicat unde suntem, de ce s-au întâmplat aceste lucruri. Cred că a apăra interesele statului român şi ale lucrătorilor din România este atributul pe care trebuie să-l exercităm noi, ca reprezentanţi ai Guvernului”, a mai spus ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.
Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul Agriculturii, Florin Ionuţ Barbu, au vizitat, miercuri, fabrica Cris-Tim din Prahova şi au fost prezenţi la Valea Doftanei, unde încep lucrările la drumul Valea Doftanei – Săcele – Valea Doftanei, apoi au susţinut o conferinţă de presă.
Damen Olanda a cerut Tribunalului Constanța, falimentul șantierului naval Damen Mangalia, la care are 49% din acțiuni, pentru datorii neachitate care s-ar ridica la aproximativ 160 de milioane de euro, informează europalibera.org. Aproape trei sferturi dintre angajați ar putea intra, din iunie, în șomaj tehnic.
Damen Holding BV a cerut marți, 28 mai 2024, deschiderea procedurii de faliment în cazul Damen Shipyards Mangalia pentru datorii neachitate și scadente de mult timp, scrie europalibera.org.
„Este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent”, a explicat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
Contactați de Europa Liberă, reprezentanții Damen Shipyards Mangalia nu au dorit să comenteze informațiile referitoare la cererea de faliment și intrarea angajaților în șomaj tehnic.
Acțiunea în instanțele din România vine după ce, luna trecută, olandezii au cerut la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena rezilierea acordului de asociere din 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.
Citeşte mai departe pe europalibera.org.