‘Luni, 24 octombrie 2016, Dan Adamescu a depus prin avocaţii săi la Judecătoria Sector 4 cererea de eliberare condiţionată din executarea pedepsei, dat fiind că în baza art.72 C.pen. a fost dedusă perioada cuprinsă între 5 iunie 2014 şi 22 iunie 2015, perioada corespunzătoare măsurilor preventive privative de libertate. Până la data formulării prezentei cereri domnul Adamescu a executat fracţia de 1/3 din totalul pedepsei cu închisoarea, executând deja 534 de zile închisoare (măsuri preventive plus executare pedeapsă) dintr-un total de 1.467 zile (4 ani şi 4 luni), fiind astfel îndeplinită condiţia prevăzută de art.100 alin.(1) lit.a) C.pen’, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Mihaela Petrovan, PR-ul familiei Adamescu.
Potrivit sursei citate, Dan Adamescu execută detenţia în regim semideschis la Jilava, însă nu a fost apt medical din cauza mai multor afecţiuni – cardiologice, diabetice, neurologice, locomotorii – să participe la programele din cadrul penitenciarului, în schimb a avut un comportament conform cu regulile regimului de detenţie, ‘dând dovadă de respect faţă de toţi cei cu care a relaţionat şi neavând abateri/sancţiuni’.
‘În momentul de faţă, Dan Adamescu este într-o stare de sănătate extrem de precară, fapt care a dus în luna septembrie la internarea lui în Spitalul Floreasca, unde medicii îi supraveghează atent cele peste 15 afecţiuni grave, care au escaladat şi mai mult în perioada detenţiei. În vârstă de 68 ani, conform legii, Adamescu are dreptul la o reducere de 2/3 din sentinţă’, se mai spune în comunicat.
Dan Adamescu a fost condamnat definitiv pe 27 mai 2016 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie privind soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.
În acelaşi dosar, omul de afaceri Iosif Armaş, fost deputat PSD, a fost condamnat la 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare.
Mircea Moldovan, unul dintre judecătorii mituiţi de omul de afaceri Dan Adamescu, a primit pedeapsa cea mai grea din dosar, respectiv 12 ani şi 2 luni închisoare, cu mult mai puţin decât cei 22 de ani închisoare daţi de Curtea de Apel Bucureşti.
Condamnaţi au fost şi alţi trei foşti judecători de la Tribunalul Bucureşti: Ion Stanciu – 3 ani şi 4 luni închisoare cu executare; Elena Rovenţa – 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare; Ciprian Sorin Viziru – 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
În iunie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe oamenii de afaceri Dan Adamescu şi Iosif Armaş, aceştia fiind acuzaţi că au dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în instanţă pentru firme ale lor aflate în insolvenţă.
Potrivit DNA, cei patru judecători au pretins şi primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari, atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă, pentru a-şi exercita influenţa pe lângă alţi magistraţi de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.