„După cum ştiţi, azi vom adopta bugetul în Guvernul României şi cred că nu este un moment mai potrivit decât acesta să am onoarea şi bucuria să asist la inaugurarea unei astfel de lucrări. Şi spun asta pentru că logica, întreaga abordare pe care Coaliţia, premierul Florin Cîţu şi membrii Guvernului o au pentru construcţia acestui buget este una axată pe investiţii, pentru că România a început prea multe proiecte în 30 de ani care au rămas doar o poveste pe hârtie sau un studiu între nişte coperţi de dosare. Faptul că azi vedem un proiect important pentru România finalizat, vedem o pistă 2 a Aeroportului Otopeni care este o pistă la standardele 2021 pe plan mondial, este o pistă pe care poate ateriza orice tip de avion aflat în exploatare de către oricare companie internaţională, este un lucru important deoarece ne dorim să ne dezvoltăm”, a spus Barna.
El a subliniat că bugetul prevede investiţii „fără precedent”, de 14 miliarde de lei, din care sunt prevăzut fonduri de 8 miliarde lei în infrastructura rutieră, calea ferată şi în zona aeroportuară.
„Evident, ar fi trebuit să avem aceste lucruri rezolvate acum mai mulţi ani. Nu s-a întâmplat, este istoria contrafactuală. Ce ar fi fost dacă guvernele timp de 30 de ani s-ar fi concentrat mai mult pe investiţii şi mai puţin pe contracte dedicate care nu s-au finalizat? Dar toate astea contează mai puţin astăzi. Ceea ce ne dorim şi ceea ce îşi propune şi ministrul Cătălin Drulă, ceea ce îşi propune şi premierul Florin Cîţu, chiar am discutat despre această inaugurare cu el seara trecută, ne propunem ca fiecare proiect început să ajungă la un rezultat”, a adăugat vicepremierul.
Barna a subliniat că aceasta este şi miza Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care este gândit total diferit faţă de fondurile europene, deoarece banii vor fi primiţi doar dacă se ating rezultatele, dacă se finalizează proiectele.
„Înseamnă că nu avem altă opţiune decât să direcţionăm spre finanţare proiecte care se vor termina, dacă vorbim de PNRR, până în 2026, celelalte din fonduri europene. Şi poate asta este o bună practică pe care vom învăţa să o luăm de la PNRR şi pentru fondurile de coeziune, aceea de a gândi proiectele din perspectiva rezultatelor şi nu atât din perspectiva unor poveşti frumoase care obţin puncte bune la finanţare, dar se întâmplă după aceea în ponderi mai mici sau mai mari”, a punctat Dan Barna.
Pista nr. 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost redeschisă vineri pentru traficul aerian, ca urmare a finalizării şi recepţionării lucrărilor la obiectivul de investiţii „Modernizare a pistei 08L-26R şi resistematizarea zonei de siguranţă aferente (inclusiv la căile de rulare N, W, V, O)”.
Prin finalizarea acestor lucrări de reparaţii capitale şi modernizare, capacitatea portantă PCN s-a ridicat de la 80 la 93 R/D/W/T, iar capacitatea de procesare zboruri pentru această pistă a crescut cu 20%.