„Scăderea deficitului bugetar se poate face anul viitor. Dar sub nivelul de 3% probabil că nu se poate face. Ar trebui totuşi ca guvernanţii să se uite către exemplul Poloniei care a implementat toate măsurile propuse de Banca Mondială şi în plus au încercat să rupă sectorul privat de politic.” Economistul şef a arătat că polonezii au reuşit majoreze gradul de colectare al TVA şi să reducănivelul evaziunii fiscale atât la graniţă cât şi la nivel naţional,la nivelul firmelor mici, nivel la care şi evaziunea fiscală de la noi este la cote ridicate.
„Dar dacă mă întrebaţi eu sunt din categoria celor care spun că reducerea deficitului bugetar anul viitor se poate realiza mai degrabă prin majorarea taxelor indirecte (TVA şi accize) şi mai puţin aimpozitelor directe, care au avantajul de a atrage investitori şi chiar de a contribui la creşterea competitivităţii”, a declarat Dan Bucşa.
De asemenea, el nu exclude posibilitatea ca după alegeri să fie eliminate o parte din facilităţile acordate sectoarelor construcţii şi IT, dar speră că aceste lucruri vor fi făcute după ce vor avea loc discuţii cu reprezentanţii sectoarelor respective şi poate chiar li se vor oferi alte avantaje, în schimb.
În cadrul prezentării sale, acesta a ţiunt să arate că măsura propusă de liderii PSD cu impozitarea progresivă a veniturilor nu ar fi suficientă pentru a acoperi o majorare cu 40% a pensiilor, dar că pentru reducerea deficitului bugetar majorarea impozitelor indirecte, TVA şi accize reprezintă o soluţie viabilă şi aşa s-a întâmplat în toate ţările unde au crescut salariile şi investiţiile, gen Bulgaria, Ungaria, Cehia şi Polonia.