Privatizarea Oltchim se amână

Se amână cu două săptămâni termenul limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic, a declarat şeful OPSPI, Remus Vulpescu.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 09:13
Privatizarea Oltchim se amână

„Termenul de depunere a ofertelor se prelungeşte până joi, 20 septembrie la ora 12:00. Documentele de participare depuse rămân valabile, iar cumpărătorii dosarului de prezentare şi ai caietelor de sarcini au dreptul să retragă documentele depuse până la data prezentei decizii, să completeze şi sau să continue depunerea de documente până la noul termen limită”, a anunţat Vulpescu.

Decizia preşedintelui OPSPI privind amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ţine cont de trei acţiuni în instanţă depuse de preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu. Diaconescu a depus în ultimele zile trei acţiuni în anulare, una împotriva unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor Oltchim, celelalte vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

„Având în vedere circumstanţele economice şi interesul manifestat de potenţialii cumpărători, precum şi ţinând seama de alte condiţii care ar putea influenţa negativ rezultatele unui proces de privatizare, decidem modificarea termenelor procedurii de privatizare”, se menţionează în decizia semnată de şeful OPSPI.

El a precizat că nu va mai fi posibilă o altă amânare pentru că până pe 22 septembrie autorităţile române trebuie să informeze Fondul Monetar Internaţional.

„Avem un calendar de privatizare cum spuneam foarte dens şi cu o durată foarte scurtă. România şi-a asumat un termen limită faţă de instituţiile financiare internaţionale să depună dovada desemnării unui câştigător la acest proces de priviatizare în timp util pentru ca informaţia să ajungă la cunoştinţa boardului FMI, care urmează în data de 29 septembrie să analizeze stadiul de îndeplinire de către România a angajamentelor asumate”, a explicat Vulpescu.

Oficialul OPSPI a arătat că, în aceste condiţii, ar fi nevoie de circa 5 zile lucrătoare pentru a pregăti documentaţia privind câştigătorul licitaţiei pentru FMI.

„După multiple amânări, statul român este într-un moment în care termenele limite nu mai pot fi amânate, anulate, sau tergiversate (…) Având în vedere că data limită anunţată iniţial pentru18 septembrie avea ca scop să dea posibilitatea autorităţilor române să informeze partenerii internaţionali şi că există un termen de informare a conducerii partenerilor internaţionali (…) o scurtă amânare este posibilă şi dorim în spiritul transparent al legalităţii şi al intereselor legale să acordăm o scurtă amânare în procedura de selectare a ofertantului câştigător pe baza preţului”, a spus Vulpescu.

Şeful OPSPI a afirmat că vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Oltchim nu este o privatizare la cererea instituţiilor financiare internaţionale, ci un angajament la propria iniţiativă a statului român, asumat cu un an în urmă, „angajament al cărui scop nu este de a schimba proprietarul combinatului, ci stoparea acumulării de datorii şi a pierderilor”.

Vulpescu a adăugat că autorităţile române doresc să informeze ofertanţii şi pe toţi cei interesaţi în legătură cu condiţiile obţinute de statul român în negoicierile cu proprietarul Arpechim, care au început „la cel mai înalt nivel”, în data de 18 iulie.

 

Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a ajuns la sediul OPSPI, unde va depune o ofertă pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

„Depun cea mai mare ofertă şi sigur câştig”, a spus Diaconescu la intrarea în sediul Ministerului Economiei şi Comerţului.

Anterior s-au prezentat la OPSPI omul de afaceri Ştefan Vuza şi reprezentanţii companiei PCC SE, înregistrată în Germania.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor de cumpărare a Oltchim este luni, 17 septembrie, ora 12:00. Ofertele cu preţul propus vor fi deschise marţi, 18 septembrie, iar în aceeaşi zi va urma licitaţia cu strigare.

Până vineri caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumpărat de 13 investitori.

Dan Diaconescu a atacat în justiţie decizia de privatizare a fabricii vâlcene şi are termen de judecare pe 18 octombrie. Acesta are intenţia declarată de a cumpăra Oltchim „împreună cu poporul” spunând în repetate rânduri că cetăţenii l-au mandatat şi îl ajută cu bani să achiziţioneze combinatul chimic.

Ştefan Vuza, patronul Serviciilor Comerciale Române, este unul dintre cei mai mari industriaşi din ţară. Deţine Chimcomplex Borzeşti, Iaşitex Iaşi, Uzuc Ploieşti, Sinterom Cluj-Napoca, Aisa Invest şi Someş Dej.

PCC SE este acţionar minoritar al Oltchim de mai bine de 5 ani. Grupul polonez este concurent cu Oltchim având două combinate chimice în Polonia. PCC SE şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a participa la privatizarea Oltchim motivând că vor să investească masiv în combinat ca să-l dezvolte însă, în ultimii ani, a făcut tot ce au putut ca să îngreuneze activitate combinatului. Astfel, polonezii au trimis sesizări peste seszizări la Comisia Europeană în care reclamau intenţia statului de a ajuta cu bani Oltchim şi a copleşit fost conducere cu tot felul de procese în civil dar şi în penal.

Te-ar mai putea interesa și
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, pentru a include programele de subvenţii ale UE, precum şi cele din......
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...