‘Sper ca în anul 2017 să se facă paşi importanţi, iar 2018 să fie anul în care România va atinge acest statut de piaţă emergentă. Avem un dialog constant cu autorităţile. Încercăm să promovăm cât se poate de mult listări, mai ales listarea Hidroelectrica care ar trebui să se întâmple spre sfârşitul acestui an, dacă se iau decizii în acest sens’, a spus Dan.
El a adăugat că reprezentanţii Fondului subt dezamăgiţi de ritmul în care se iau deciziile.
‘Suntem dezamăgiţi de ritmul în care deciziile se iau. Este vorba de decizii foarte simple legate de Hidroelectrica care ar putea accelera listarea companiei până la finalul anului. Legat de celelalte companii, nu există niciun fel de decizie a Guvernului, în afară de acel memorandum în care se vorbeşte de intenţia de a aduce pe piaţa de capital locală Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa şi Salrom’, a mai arătat oficialul FP.
Acţionarii Hidroelectrica au prelungit, recent, până la data de 7 august 2017, scrisoarea de angajament cu sindicatul de intermediere Morgan Stanley&Co International plc şi Raiffeisen Capital & Investment SA în vederea listării la bursă a producătorului de energie.
La începutul acestui an, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, arăta că listarea Hidroelectrica ar putea upgrada România la statutul de piaţă emergentă, iar unul dintre efecte ar fi majorarea pensiilor pentru 6 milioane de români.
În 2013, Guvernul a decis listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei, prin majorarea capitalului şi lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării.
În cadrul acestui proces, în urma unei licitaţii organizate în ianuarie 2014, a fost selectat sindicatul de intemediere format din Morgan Stanley şi Raiffeisen, cu care s-a semnat o scrisoare de angajament în februarie 2014.
Statul român deţine 80% din Hidroelectrica, prin intermediul Ministerului Energiei, iar 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea.