”Securitatea cibernetică trebuie introdusă în programa de școală. Atacurile cibernetice sunt aici ca să stea. Noi ne ducem într-o zonă digitală prin tehnologizare, digitalizare, prin cloud-ul digital. De aici, această problemă, care acum este mare, dar poate deveni mai mare. Trebuie să avem o mai mare grijă și o atenție deosebită. Și, evident, trebuie introdusă educația din această perspectivă”, a spus Dan Popa.
Pe de altă parte, tinerii proaspăt absolvenți care lucrează în industria de securitate cibernetică din România au un nivel foarte bun de pregătire pentru piața muncii.
”Ce se observă clar din piață este că nivelul de pregătire al oamenilor în zona de IT a companiilor care activează în România este foarte mare, mai ales în zona de siguranță, de protecția datelor, protecția cibernetică și așa mai departe. Se investește foarte mult în această zonă, tocmai pentru că aceste probleme cibernetice sunt problema numărului lor, pe masa fiecărui CIO, CTO, COO și chiar către CEO. Deci este cea mai mare problemă în acest moment, pentru că poate duce la extinție. Gradul de pregătire pe care noi îl vedem și ne uităm și la noi în companie, unde avem destul de multe proiecte, este foarte mare”.
Astfel că, specialiștii în securitate cibernetică sunt la mare căutare pe piața forței de muncă actuală, iar companiile ”se luptă” pentru a-i atrage indiferent de specializarea lor.
”Nu, aș putea spune că sunt specializări foarte greu de găsit la angajare. În principiu, provocarea este legată de resurse române disponibile, aici e problema. Până la urmă, o vedem și în toată industria. Atragerea forței de muncă calificate și de foarte bună calitate determină companiile, adică este așa o întrecere de companii, de a oferi foarte multe facilități în zona de IT. Sigur că IT-ul vine și cu furnizarea unei valori adăugate foarte mari în toate proiectele pe care le fac. Dar da, se observă competiții și între noi pentru atragerea resurselor foarte calificate. Și, în urmă, trebuie să mergem și către zonă universitară, zonă preuniversitară. De aici trebuie pregătit lucru, pentru că suntem un hub recunoscut la nivel internațional pentru calitatea serviciilor pe care le producem”, explică Dan Popa (foto).
Pentru a se asigura că angajații companiei sunt la zi, având în vedere viteza cu care apar tehnologii noi, Veeam asigură acestora traininguri de specializare aproape săptămânal, atât cu specialiști interni, cât și externi și sunt testați trimestrial.
”Se învață constant și foarte des. Avem, cred că, trimestrial testări. Sunt foarte multe cursuri care se fac și angajații sunt testați periodic tocmai pentru a menține nivelul de calitate. Scorul minim este de 80%. Dacă nu ne asigurăm că nivelul nostru de elevare subiectele de interes este foarte mare. Trebuie să știi ca să transmiți mai departe către ecosistemul tău de parteneri și către clienți. Da, deci de asta vă spuneam că industria, în general, e foarte bine pregătită. Adică e la distanță mare față de celelalte industrii”.
Centrul Veeam de la București este cel mai mare din Europa al companiei americane, are peste 1.000 de angajați și continuă să creascăe. Aceștia deservesc piața EMEA și asigură servicii în 25 de limbi străine pentru 30 de naționalități.
”Și în acest moment sunt foarte multe poziții deschise în România. Centrul din România este alături de cel din Statele Unite cel mai mare, dar din Europa este cel mai mare centru. De asemenea, din România avem biroul de vânzări pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa pentru 30 de naționalități. Sunt 25 de naționalități sunt acoperite din București din punct de vedere limbi vorbite foarte bine. De asemenea, zona financiară este activă la nivel global din București. Marketing-ul este la fel în București la nivel de EMEA. Și noi profităm din plin având colegii de la Marketing și echipe video și mai departe. Poate, ați observat că suntem foarte activi în media și pe zonele noastre de interes. Și, de asemenea, avem level 1-2 suport foarte important în București, ceea ce înseamnă că, în momentul în care noi implementăm proiecte în România, inclusiv în zona de sector public, în situațiile în care e nevoie să se ia legătură cu producătorul, primul nivel de suport este nivelul foarte important. De asemenea, celălalt nivel de suport, nivele 2-3-4 sunt în Praga la colegii noștri care vorbesc limbile engleză”.
Întrebat despre planuri concrete pentru dezvoltare în România, acesta nu a oferit detalii, însă a subliniat rolul centrului din România în Europa.
”Avem planuri de creștere, nimic pe care să-l exprimăm acum către piață. În momentul în care va fi ceva concret, vom veni. Dar România, încă o dată, este un hub important, cel mai importantă din Europa și dorim să consolidăm poziția pe care o avem”.
Citește și prima parte a interviului AICI.