‘Înainte se făceau studiile de fezabilitate în birou, pe genunchi, din pix. Astăzi nu se mai pot face aşa, pentru că acum Comisia Europeană impune ca studiul de fezabilitate să fie însoţit de studii geo, studii hidro şi de descărcarea arheologică’, a explicat Şova.
El a dat ca exemplu de studiu de fezabilitate făcut necorespunzător pe cel pentru tronsonul de autostradă Piteşti-Sibiu.
‘Nu s-a făcut niciodată nimic pentru acest tronson Sibiu-Piteşti. Singurul lucru care s-a făcut a fost în 2008, un studiu de fezabilitate în bătaie de joc, care de altfel a fost respins de către Comisia Europeană. (…) În anul 2013 am obţinut finanţare pentru studiul de fezabilitate şi au fost alocaţi 28 de milioane de euro, cu un termen de realizare de 24 de luni. Noi am propus termen pentru studiul de fezabilitate 12 luni’, a spus ministrul Transporturilor.
Un alt exemplu de studiu de fezabilitate respins de Comisia Europeană este cel pentru centura de nord a Bucureştiului.
‘Pe centura de nord a Bucureştiului, care are studiu de fezabilitate realizat în 2011, ne-au solicitat să facem altul, pentru că există dubii cu privire la modul în care a fost ales traseul. Adică lor li se pare că traseul a fost făcut în aşa fel încât să se exproprieze anumite terenuri’, a explicat Şova.