Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, spune că nu a căutat niciodată contractul cu Bechtel, ci l-a cerut Ministerului Transporturilor şi că nu are informaţii dacă documentul a fost găsit, dar constructorul american a promis să trimită o copie legalizată.
„Eu nu l-am căutat niciodată, pentru că acest contract este la Ministerul Transporturilor. Eu am cerut să mi se dea contractul, şi Ministerul Transporturilor nu l-a găsit. Ca atare s-au declanşat procedurile, inclusiv de natură penală”, a spus Şova la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.
Întrebat dacă documentul a fost găsit, ministrul delegat a răspuns că nu are informaţii în acest sens.
„Este un dosar la Parchet, este formulată şi o cerere de către Corpul de Control al primului ministru la Bechtel, şi Bechtel a promis că ne va trimite o copie legalizată a contractului ca să îl avem. Eu anticipez că undeva în februarie-martie la anul va fi, şi va fi şi publicat”, a afirmat el.
Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Şova, a depus la DNA, în 20 august, o plângere penală pentru neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Braşov-Borş.
Anterior, Şova a susţinut că desecretizarea contractului cu Bechtel nu s-a făcut pentru că nu s-a găsit, la Ministerul Transporturilor, varianta originală. În replică, Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, a susţinut că documentul se află la etajul 2, camera 58. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a publicat unele documente declasificate referitoare la contract.
Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012.
Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.
Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri.