Dan Şova şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Transporturilor
„Azi, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, vreau să vă anunţ intenţia mea de a demisiona, de a mă retrage din fruntea Ministerului Transporturilor şi din Guvernul României, singurul motiv al dorinţei mele de a mă retrage fiind acela de a mă afla în prima linie a bătăliei electorale ce urmează pentru funcţia de preşedinte al României. Cred că este o bătălie foarte importantă şi asta dacă ne uităm numai la ultimii 10 ani de mandat dezastruos al domnului Traian Băsescu. Cred că aceste alegeri sunt decisive pentru cum va arăta România în următorii 10 ani. Vreau să vă spun că îmi pasă de direcţia României şi o să fac tot ce îmi stă în putinţă ca în aceste patru luni care urmează să reuşim să aducem la Cotroceni un om tânăr, un camarad, un om care înţelege ce vor românii şi care a demonstrat că are un proiect pentru România fundamental diferit de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Fac parte din generaţia de lideri social-democraţi tineri, care au curajul să se opună până la capăt regimului Băsescu’, a declarat Şova, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că l-a informat pe premierul Victor Ponta despre intenţia sa şi i-a explicat că nu se poate ocupa în acelaşi timp de un minister important şi de campania electorală.
‘Cred că până pe 16 noiembrie, din acest moment, cel mai important obiectiv politic este câştigarea preşedinţiei României pentru candidatul Partidului Social Democrat, celelalte trecând în mod inevitabil pe plan secund, pentru că, repet, vorbim despre viitorul României pe următorii zece ani. De aceea, din punctul meu de vedere, l-am informat pe premier, nu pot să mă aflu în acelaşi timp în fruntea unui minister foarte dificil şi în avangarda campaniei electorale ce urmează. De aceea am decis ca în următoarele luni, până pe 16 noiembrie, să mă dedic integral acestui obiectiv politic fundamental, atât pentru România, cât şi pentru Partidul Social Democrat, acela de a câştiga alegerile prezidenţiale’, a explicat Dan Şova.
Acesta menţionat că demisia sa îi va fi înaintată premierului Victor Ponta după se va întoarce din Israel.
‘Fac parte dintre liderii PSD care nu ar lua niciodată o decizie de unul singur, ci întotdeauna împreună cu conducerea partidului, şi mai ales cu preşedintele de la PSD Victor Ponta. L-am informat pe premierul României şi preşedintele PSD de intenţia mea. A acceptat raţionamentul pe care l-am făcut şi fireşte că este o decizie de comun acord. Îl aştept pe premierul României să se întoarcă din Israel şi vom formaliza această decizie’, a detaliat el.
Şova a arătat că rolul său în campania prezidenţială va implica deplasarea în teritoriu, participarea la dezbateri publice şi discuţiile cu oamenii şi convingerea lor de a vota candidatul PSD.
‘Rolul meu principal este acela de soldat credincios al partidului. A participa la campania electorală înseamnă a merge în teritoriu, înseamnă a sta de vorbă cu oamenii, înseamnă a participa la dezbateri publice, înseamnă a convinge electoratul că trebuie să-ţi voteze candidatul PSD, iar pentru toate astea chiar nu am nevoie de o funcţie. Dacă organele de conducere ale PSD sau preşedintele PSD Victor Ponta vor înţelege să-mi acorde şi o funcţie însoţită şi de o titulatură, asta vom vedea în perioada următoare, dar pentru a-mi face datoria faţă de partid nu am nevoie de niciun fel de suport tehnic sau emoţional sau de funcţie’, a spus acesta.
Şeful de la Transporturi a subliniat că nu i-a cerut nimeni să-şi dea demisia, ci a fost dorinţa sa personală, pentru a participa ”la cea mai importantă bătălie cel puţin din ultimii cinci ani”.
‘Las Ministerul Transporturilor pentru un obiectiv fundamental: acela de a avea în fruntea României pe viitorul candidat al PSD. Nu mi-a cerut nimeni să părăsesc Ministerul Transporturilor. Este decizia mea personală, pe care am adus-o la cunoştinţa premierului şi am spus că am pus acest minister în ordine, din punctul meu de vedere. De acum încolo nu trebuie decât continuat, iar rolul meu esenţial în calitatea mea de soldat al partidului este acela de a participa la cea mai importantă bătălie cel puţin din ultimii cinci ani, pentru că şi în 2009 am avut o bătălie la fel de importantă pe care ştiţi că, din păcate, la final nu am câştigat-o şi susţin şi în ziua de astăzi că a fost câştigată de domnul Traian Băsescu prin fraudă. Mi-aş dori ca într-o zi partidul să aibă aceeaşi curiozitate de a studia sesizarea pe care am făcut-o la vremea respectivă la Curtea Constituţională, care demonstrează fraudele. Dar toate la timpul lor’, a afirmat acesta.
Dan Şova a admis că atunci când vorbeşte despre candidatul PSD la preşedinţie se referă la Victor Ponta.
‘La Victor Ponta mă refer. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu numai că îmi doresc, dar am convingerea că va fi candidatul PSD la preşedinţia României’, a spus el.
În altă ordine de idei, Şova şi-a exprimat convingerea că oricine din PSD va prelua portofoliul ministerului va continua proiectele deja începute.
‘Noi, la PSD, avem o concepţie diferită. În 2012, când am preluat guvernarea şi am preluat toate contractele semnate, de exemplu, de doamna Udrea am spus aşa: ‘Bine sau rău, corect sau incorect, sunt semnate, au fost finanţate, au fost începute, întâi le terminăm şi după acea începem alte contracte. Avem această convingere la nivelul PSD a continuităţii atât a proiectelor, cât şi a oamenilor cu care lucrăm. Nu am nicio îndoială că oricine va veni aici nu va face decât să continue în mod normal ceea ce s-a început bine. Vreau să înţelegeţi că noi, în PSD şi în Guvernul Ponta nu lucrăm de capul nostru. Miniştrii nu sunt oameni care iau decizii de unii singuri, le luăm întotdeauna în acord cu premierul şi cu ceilalţi colegi din Guvern, deci continuitatea este normală. Am convingerea că orice reprezentant la PSD va veni după mine va continua aceste proiecte’, a precizat ministrul.
În ceea ce priveşte viitorul ministru al Transporturilor, Dan Şova nu a confirmat varianta Ioan Rus, dar nici nu a infirmat-o, spunând că PSD are pentru orice post ministerial cel puţin 4-5 oameni bine pregătiţi şi cu competenţe similare.
‘Am vorbit cu Ioan Rus, dar acum vreo lună, şi nu despre MT. Nu aş putea să vă spun asta. Este o decizie a premierului personală. Am văzut informaţiile pe surse din presă, dar nu pot să vă confirm. Sunt foarte liniştit, am spus întotdeauna: suntem cel mai mare partid din România şi în situaţia fericită de a putea aduce pentru orice post ministerial cel puţin 4-5 oameni cu pregătire şi competenţe similare. Deci, din punct de vedere al continuării rezultatelor, sunt absolut liniştit. Voi lăsa în spate un minister bine organizat, bine articulat, cu profesionişti, cu oameni care ştiu ce au de făcut şi veţi vedea că în perioada următoare rezultatele vor continua să apară la nivelul acestui minister”, a subliniat Dan Şova.
Dan Şova este ministru al Transporturilor din luna martie a acestui an, în urma demisiei miniştrilor PNL din Guvernul Ponta II.
El a fost numit în luna martie ministru al Transporturilor după ieşirea PNL de la guvernare şi a condus anterior Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.
Fost avocat, asociat al Casei „Şova şi Asociaţii”, Şova este doctor în drept, membru PSD din 2003 şi senator din 2008.
Şova este vicepreşedinte al PSD.
Bilanţul ministrului Dan Şova la Transporturi
Bilanţul celor doi ani de mandat la Transporturi al lui Dan Şova arată că a inaugurat 242 de km de autostrada în 2 ani de zile, printre care Orăştie-Sibiu, Deva – Orăştie şi lotul 1 din Lugoj – Deva, a scos la licitaţie şi a făcut contracte pentru autostrăzile Lugoj-Deva, lot 2 şi 3, Sebeş- Turda, Comarnic-Braşov.
Şova a fost şi cel care a făcut închiderea contractului Bechtel, unul dintre cele mai păguboase pentru România. Proiectul Autostrăzii Transilvania a fost şi reluat s-a licitat tronsonul Suplacu de Barcău – Borş, iar Şova a precizat că lucrările vor începe în octombrie
Printre alte realizări pe care şi le asumă Dan Şova se mai numără scăderea valorii contractelor de deszăpazire cu 45% şi absorbţia a 569 milioane euro, în 2013, pe proiecte de infrastructură, cu 140% mai mult decât în anul precedent
Printre părţile mai puţin bune din mandatul lui Şova se numără eşecul privatizării CFR Marfă, eşecul managementului privat la companiile din subordine , CFR Marfă, CFR Călători, Tarom, unde s-au schimbat cu zecile de manageri, introducerea accizei suplimentare în carburanţ, intens susţinută de Şova, care-a nemulţumit atât şoferii cât şi benzinarii.