‘România a participat la Conferinţa de la Paris şi a luat notă de preocupările Franţei şi altor state privind armonizarea politicilor sociale în transportul rutier.(…)
Protecţia socială, riscul pierderii locurilor de muncă şi riscul de delocalizare sunt subiecte ale agendei publice care revin frecvent în dezbatere în toate statele membre, şi nu numai în relaţie cu transportul. (…) România susţine poziţia Poloniei referitoare la faptul că diferenţele între nivelurile salariilor şoferilor din diferite state membre sunt determinate de situaţia economică specifică fiecărui stat în parte. Existenţa acestor diferenţe nu trebuie considerată dumping social. În plus, datorită mecanismelor economiei de piaţă, procesul convergenţei salariilor este unul relativ rapid’, a declarat Dan Şova, în cadrul reuniunii de la Atena, citat într-un comunicat al MT.
Acesta a precizat că situaţia socială a lucrătorilor din transporturi este un punct central al mandatului său şi România a susţinut necesitatea unei întăriri a controlului, inclusiv în contextul negocierilor pe marginea directivei referitoare la controlul aplicării directivei privind detaşarea lucrătorilor.
‘În acest fel se va asigura protecţia necesară şoferilor implicaţi în operaţiuni de transport internaţional sau în alte State Membre. Această nouă directivă vine să completeze un cadru legislativ deja suficient de precis şi permite practic combaterea abuzurilor şi fraudelor inclusiv în transportul rutier. (…). Trebuie să ne orientăm eforturile pentru a întări colaborarea dintre autorităţile din statele membre, pentru a îmbunătăţi politicile şi practicile de control.(…). România este gata să ia parte la o discuţie serioasă pe această temă, care să analizeze cu atenţie modul de aplicare a regulilor existente şi practicile de control în transportul rutier’, a afirmat ministrul Transporturilor.
În opinia sa, situaţia actuală a transportului rutier din UE trebuie evaluată în mod obiectiv pentru a vedea care sunt neajunsurile sistemului actual şi provocările în viitor.
‘Trebuie eliminate neregulile care distorsionează competiţia loială în transporturi şi conduc la încălcarea reglementărilor în vigoare. Totuşi, măsurile luate în acest scop, inclusiv acordarea sancţiunilor, trebuie să fie nedisciminatorii şi compatibile cu dreptul european, precum şi acordate corespunzător şi proporţional cu nivelul contravenţiei săvârşite. Cabotajul ilegal are o pondere nesemnificativă în totalul fraudelor aferente transportului rutier internaţional de marfă. (…). Cazurile individuale de încălcări a prevederilor în vigoare nu trebuie să determine măsuri sau reglementări abuzive împotriva transportatorilor care acţionează corect. Această problemă poate fi soluţionată prin îmbunătăţirea cooperării între statele membre, de exemplu prin organizarea de controale periodice comune’, a explicat ministrul Şova.
Potrivit sursei citate, un prim pas spre evaluarea corectă a situaţiei actuale a fost făcut recent de Comisia Europeană prin publicarea Raportului privind situaţia transportului rutier în UE.