Dan Șucu, președintele Patronatului Concordia: Sunt zile în care, după calculele noastre simple, se cheltuie peste 3 milioane de euro doar pe postări. Eu mi-aş dori să cunosc cine investeşte sumele acestea
Precizările au venit după ce Şucu a fost întrebat ce părere are despre faptul că, potrivit candidatului independent la alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu, acesta nu ar fi beneficiat de sprijin financiar în campania electorală.
„Dacă vorbim de sprijinul financiar pentru finanţarea unei campanii, eu personal, ca şi om de afaceri – şi majoritatea celor care sunt aici, prezenţi – noi lucrăm cu sute de mii de clienţi. Mesajul nostru comercial ne străduim să ajungă cât mai eficient posibil şi cât mai puţin alterat către sute de mii de oameni, cam ceea ce se întâmplă şi în zona politică, până la urmă. Noi cunoaştem costurile normale de transmitere a peste 100 de milioane de postări într-o zi. Şi estimăm că ce s-a cheltuit până acum depăşeşte 50 de milioane de euro. Sunt zile în care, după calculele noastre simple, se cheltuie peste 3 milioane de euro doar pe postări”, a spus Şucu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, alături de lidera USR, Elena Lasconi, şi alţi oameni de afaceri români.
El a subliniat că votul nu poate fi exprimat în cunoştinţă de cauză atunci când nu se ştie cine suportă costurile de comunicare. Totodată, a apreciat că autorităţile ar trebui să lămurească aceste aspecte.
„Este netransparent. Eu, înainte de a vota, mi-aş dori să cunosc cine investeşte toate sumele acestea. Pentru că trebuie să fim în cunoştinţă de cauză când votăm. Trebuie să cunoaştem aceste lucruri. Probabil că autorităţile române trebuie să divulge ce se întâmplă acolo şi cine, pentru că altfel rămânem la părerea că pot să existe oameni extrem de controversaţi care sunt în spatele acestor sume de bani. Costurile de comunicare sunt clare. Noi le ştim. Ne lovim de ele zi de zi. Nu suntem puşculiţele vreunui politician. Suntem oameni care ne-am construit afacerile de la zero, care ne adresăm unor sute de mii, milioane de clienţi. Nu depindem de bugetul de stat sau de altceva. Suntem oameni de afaceri care cunoaştem toate aceste componente, iar costurile acestea nu înţelegem cine le suportă. Şi cineva ar trebui să clarifice aceste lucruri”, a spus Şucu.
Dan Şucu a subliniat că firmele româneşti nu îşi doresc eliminarea competitorilor străini de pe piaţă.
„Nu asta este ideea. Sigur că mi-ar conveni ca firma mea să rămână singură pe piaţă şi ceilalţi să dispară. Dar clientului meu i-ar fi în avantaj aşa ceva? Ar fi un avantaj pentru o societate românească să nu aibă competiţie, să nu se lupte? În niciun caz. Nu s-a solicitat niciodată aşa ceva. Nu am solicitat şi nu vom solicita vreodată ca cineva, administrativ, să elimine competiţia din piaţă”, a subliniat el.
Dan Şucu a adăugat că şi-a trăit copilăria şi tinereţea într-o Românie „săracă, înfrigurată, întunecată, sub umbrela Rusiei” şi că în prezent ţara noastră este „apărată de cea mai importantă alianţă militară a lumii” şi a ajuns la 80% din media PIB-ului european.
Mihai Marcu, reprezentant al Romanian Business Leaders, a subliniat importanţa fondurilor europene pentru micii antreprenori, care „sunt poate cei mai supuşi vântului şi mişcărilor” pieţelor.
„E foarte important să avem bani europeni, e foarte important astăzi, în timp ce vorbim, să construim zeci şi sute de kilometri de autostradă cu bani europeni. Astăzi, în timp ce vorbim, am aflat zilele trecute că românii, copiii noştri, o să meargă în străinătate fără să stea la cozi la vamă sau pe aeroporturi deja. Că vom pleca cu vize şi deja plecăm în Canada sau în Japonia şi în curând în Statele Unite. Această circulaţie de mişcare importantă pentru tineri pentru antreprenorii noştri tineri, pentru business-ul românesc, şi avem nevoie de acest drum spre Vest”, a spus el.
Totodată, Marcu a criticat varianta unei naţionalizări a pensiilor private, subliniind că dreptul la proprietate este garantat prin Constituţie şi că sumele respective aparţin pensionarilor.
„Aceşti bani sunt ai pensionarilor, nu ai unei companii sau ai celor care gestionează aceste pensii. Investesc aceşti bani mai departe şi încearcă să facă profit cu ajutorul lor, astfel încât românii care sunt contributori la sistemul de pensii să aibă o pensie mai mare. Statele Unite au un PIB de peste 30.000 de miliarde de dolari. În fondurile de pensii private americane este de două ori PIB-ul, deci 60.000 de miliarde de dolari”, a spus Mihai Marcu.