Grupul Industrial Voiculescu(GRIVCO), compania omului de afaceri Dan Voiculescu, a primit, de la ANRE, autorizaţia de înfiinţare a unei centrale electrice fotovoltaice de 2,5 MW în judeţul Constanţa. Denumită CEF Perişoru, centrala va fi amplasată în extravilanul localităţii Limanu, din judeţ.
„Am hotărât să devenim şi noi producători de energie, din moment ce suntem în acest domeniu (unul dintre principalele domenii de activitate pentru compania lui Dan Voiculescu fiind comerţul cu energie n.r.) de la începuturi. Este primul nostru proiect d eacest tip, poate vor mai urma şi altele. Vom vedea cât suntem de rentabili, piaţa nu arată prea bine”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Lazăr, director Grivco.
Având în vedere că preţul pentru 1 MW instalat este de circa 1,5 milioane de euro, Voiculescu va cheltui circa 3,75 de milioane de euro pentru centrala de la Limanu. Instalarea panourilor durează circa trei luni, cu tot cu teste, apreciază Ciprian Glodeanu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Fotovoltaică, astfel încât, din mai, centrala lui Voiculescu poate deveni operaţională.
Recuperarea investiţiei se poate face relativ repede. Producţia de energie din surse fotovltaice este subvenţionată de către toţi consumatorii de energie din România prin sistemul certifcatelor verzi. Nivelul contribuţiei este specificat în factura la curent. În medie, contribuţia pentru susţinerea sectorului de regenerabile este între 5% şi 7% din valoarea facturii.
Fiecare firmă ce operează un parc fotovoltaic primeşte, acum, prin lege, 1 certificat verde pentru fiecare MWh livrat în reţea. Însă, o lege care aşteaptă să fie promulgată de preşedintele Băsescu, „în maxim o lună”, potrivit lui Glodeanu, ridică acest număr la trei certificate. Un certificat se tranzacţionează pe piaţă cu circa 40 de euro, deci centrala lui Voiculescu primeşte 300 de euro pentru energia livrată orar în reţea.
Durata medie de funcţionare anuală a unui parc fotovoltaic este de circa 1.200 de ore, astfel, încât se poate calcula că, într-un an, centrala Perişoru produce 360.000 de euro doar din certificatele verzi, pe lângă preţul propriu-zis al energiei produse şi vândute, încă cel puţin 120.000 de euro. Detalii aici.
Astfel, în primul an de funcţionare, Voiculescu poate face 480.000 de euro, ceea ce face ca, în 7-8 ani, să-şi recupereze investiţia.
La sfârşitul anului trecut, capacitatea instalată în fotovoltaic era de 1.150 de MW, de unde, la sfârşitul lui 2012, capacitatea era de 49 de MW. În acelaşi timp, capacitatea instalată din eolian a ajuns la circa 3.800 de MW.